A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 2013. december 12-én az Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázat nyerteseként Amerika Napot rendezett.

Ez az esemény nemcsak az intézmény, hanem a város életében is nagy jelentősséggel bír, hiszen Tokajnak az Egyesült Államokban, Kaliforniában is van testvérvárosa, Sonoma. A kapcsolat minél szorosabbra fűzésének reményében a programot a pályázat előkészítő fázisában ajánlólevelével támogatta mindkét város vezetősége, valamint a Sonoma – Tokaj Testvérvárosi Bizottság amerikai társelnöke és a Tokaj – Sonoma Egyesület

            Az Amerika Nap hivatalos nyelve az angol volt. A gimnázium épületébe belépőket egy színvonalas, az Egyesült Államokról átfogó képet adó kiállítás fogadta. Reggel a rendezvény vendégei voltak Ronn Wiegand, és felesége, Prácser Hajnalka, az Erzsébet Pince és a tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéház tulajdonosai. Ronn Wiegand, aki Kaliforniából, Napa Valley-ből származik, de már tokaji lakos, a világon elsőként nyerte el a Master of Wine and Master Sommelier címeket. A hallgatóságot az élet legfontosabb kérdéseit illetően útmutatással, mély gondolatokkal és megszívlelendő tanácsokkal látta el.

Haraszthy Ágoston, aki a kaliforniai szőlőtermesztés atyja és a Buena Vista borászat megalapítója, Tokaj és Sonoma között erős kapcsot teremt. Kalandos élettörténetét mutatta be egy színdarab, amit az iskola diákjai adtak elő, Ezt követően Májer Jánosné Arday Otilia tanárnő pódiumbeszélgetést folytatott Humayer Balázs úrral, aki a Tokaj – Sonoma Egyesület elnökével.

            Az Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetségét Elizabeth Webster sajtó attasé és Bíró Kati, a kulturális osztály munkatársa; az Emberi Erőforrások Minisztériumát Nagy Cecília, az Oktatási Nemzetközi Főosztály nemzetközi referense és munkatársai képviselték. A magas rangú delegációt elsőként Májer János polgármester úr fogadta a hivatalában, majd a gimnáziumban az iskola tanulói köszöntötték az amerikai himnusz eléneklésével. A Nagykövetség sajtó attaséja, Elizabeth Webster diplomata asszony bemutatta egy tipikus egyesült államokbeli tizenéves életformáját, mesélt a fiatalok mindennapjairól, a nagykövetségen végzett munkájáról, majd készséggel válaszolt a jelenlévők kérdéseire. Ezt követően Tóth Viktória, a debreceni American Corner vezetője tartott ismertetőt az USA oktatási rendszeréről és tájékoztatta a fiatalokat a megpályázható ösztöndíj lehetőségekről.

            A TFG díjnyertes rappere, most is bizonyította, mennyire tehetséges ebben a műfajban, majd az irodalom került a középpontba, hiszen a gimnazisták neves és kissé elfeledett amerikai költők verseit szavalták, többen előadóművészi színvonalon, s teljesítményüket a delegáció zsűrizte.

            A Nyíregyháza Tigers amerikai futball csapat vezetője és játékosai, akik látványos és interaktív bemutatójukkal felkeltették a fiatalok érdeklődését ez iránt a sport iránt. A programsorozatot egy játékos országismereti vetélkedő zárta, ahol a diákok hasznosíthatták a korábbi tanulmányaik alatt és az Amerika Napon szerzett tudásukat.

            A delegáció tagjai nagy elismeréssel szóltak Tokaj városáról és a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban folyó munkáról, a korszerű eszközökkel felszerelt laboratóriumokról, a különleges épületről és a jó hangulatról, amit mind a diákok, mind a tantestület részéről megtapasztaltak.

            Az Amerika Nap egy hosszabb programsorozat, az idegen nyelvi hét megkoronázása volt. Szerveztek versenyt általános iskolai tanulók számára, s kreatív délutánt, ahol különböző (angol, német, francia és kínai) kultúrákhoz kapcsolódóan új kézműves technikákkal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

            A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium számos egyéb célkitűzése mellett nagy hangsúlyt fektet a nemzeti öntudat erősítésére és az idegen nyelvek oktatására. E két célkitűzés nem oltja ki, sőt erősíti egymást. Az a felelős állampolgár tudja legteljesebben megélni és értékelni magyarságát, aki hiteles információkkal rendelkezik más népek kultúrájáról, s beszél idegen nyelvet, nyelveket. A magas szintű tanórai munka mellett számos olyan lehetőséget (szakkörök, tehetséggondozó műhelyek, nyelvi táborok, Nemzetközi Junior Öko-expert Projekt, Comenius Projekt, partneriskolai kapcsolatok, külföldi turnék, kirándulások) kínálnak tanulóiknak, ahol kamatoztathatják és fejleszthetik nyelvtudásukat, ismereteiket, és életre szóló emlékekkel gazdagodhatnak.