Június elején a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói és két tanára 15. alkalommal vettek részt a nemzetközi környezetvédelmi diák projekthéten, azaz a XV. Nemzetközi Junior Öko-Expert Projekten, aminek az idén a felső-ausztriai Yspertal adott otthont. Most is négy nemzet diákjai – magyarok, lengyelek, csehek és osztrákok – vettek részt a munkában. Négy napon keresztül végeztek kutatásokat és megfigyeléseket hét csoportban. Mindegyik csoportot a négy nemzet tanulói vegyesen alkották, s a kommunikáció angol nyelven folyt. A hét csoport hét szempontból járta körül a vendéglátók által megadott témát –„Önellátás Felső Ausztriában és Yspertalban”. A csoportok a következő szempontok szerint végezték a téma feldolgozását: mezőgazdaság és élelmiszertermelés, erdőgazdálkodás, hulladékkezelés, energiagazdálkodás, kultúra, oktatás és vallás. A diákok több előadást is meghallgattak a téma osztrák szakértőitől angol nyelven. Megszerzett ismereteiket, megfigyeléseiket, kutatási eredményeiket a projekt utolsó napján összegezték és prezentáció formájában mutatták be a résztvevőknek angol nyelven. A diákok munkáját és a prezentációt megtekintették a négy partner iskola vezetői és Yspertal önkormányzatának képviselői. A prezentációk elismerést váltottak ki a jelenlévő szakemberek és intézményvezetők részéről. A projekt során internetes konferenciakapcsolatban üdvözölte a résztvevőket Strasburgból Ausztria egyik európai uniós képviselője, aki Yspertal közelében született.
A nemzetközi szinten végzett munka mellett a nemzeti kultúrák bemutatására is sor került. Az összegező prezentációk után a négy nemzet tanulói válogatásokat mutattak be táncaikból, dalaikból. A tüzes magyar néptánc elsöprő sikert aratott a közönség körében. A projekt résztvevői látogatást tettek Alsó-Ausztria tartomány székvárosában, St-Pöltenben, ahol meglátogatták a kormányzati negyedet, a parlament épületét, ahol a tartományi parlament elnöke fogadta a résztvevőket és méltatta a 15 éve folyó nemzetközi munka jelentőségét. Itt, Alsó- Ausztria parlamentjében, St. Pöltenben a Junior Öko-Expert Projekt működésének 15. jubileumi évfordulója alkalmából Dr. Dankóné Patkó Kornélia nyugalmazott igazgató és Molnárné Tóth Erika igazgató elismerő oklevélben részesültek, amit Alsó-Ausztria elnöke adott át. A jubileum alkalmából az Yspertáli iskola /HLUW/ és Yspertál önkormányzata „Öko-Europaer” kitüntető címet adományozott Dr. Dankóné Patkó Kornélia és Molnárné Tóth Erika igazgatóknak. Dr. Dankó József mint a Junior Öko-Expert Projekt egyik alapítója az „Öko-Europaer” cím mellett megkapta továbbá a „tiszteletbeli Öko-Hofrat, udvari tanácsos” címet is.
Yspertál település önkormányzata és polgármestere emlékéremmel fejezte ki köszönetét a másfél évtizedes együttműködésért Májer János polgármesternek, Dr. Dankó József alapítónak és Dr. Dankóné Patkó Kornéliának, az iskola nyugalmazott igazgatójának.
Jövőre ismét Tokaj ad otthont az immár nagy múltúnak nevezhető nemzetközi környezetvédelmi diák projektnek.

Bogdán József
kísérőtanár