2020. december 16-án egy különös eseményre került sor a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium életében, hiszen a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda (HTTP) Alapítvány pályázatának keretében iskolánk 5, kiemelkedően eredményes, s a megadott feltételeknek megfelelő tanulója laptopot vehetett át.

Az ünnepélyes esemény központi helyszíne Szerencsen, a nemrégiben átadott Digitális Közösségi Alkotóműhelyben volt, ahová Cisco WebEx Boardon keresztül online kapcsolódtunk. Így hallgathattuk meg Bukta Márta, a Szerencsi Szakképzési Centrum főigazgatójának köszöntő szavait, a centrum diákjainak tolmácsolásában előadott verses összeállítást, majd Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökének ünnepi beszédét, aki kiemelte: nagyon fontos, hogy a diákok rendelkezésére álljanak a megfelelő eszközök, nemcsak az intézményekben, hanem otthonukban is. Lényeges, hogy tudjanak hatékonyan tanulni, s felkészülni olyan váratlan helyzetekre is, mint például a pandémia. Köszönetet mondott a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda (HTTP) Alapítványnak és a támogatást nyújtó vállalkozásoknak, hiszen az eszközpályázat kezdeményezője a 25 éves Cisco Magyarország volt, de számos IT cég állt a program mellé. Dalos Ottó, a Cisco Systems Magyarország Kft ügyvezető igazgatója elmondta, a HTTP Alapítványon keresztül több mint 20 éve jó kapcsolatban vannak az iskolákkal. Hangsúlyozta: büszke arra, hogy sok oktatási intézményben tudtak segíteni a gyerekeknek.

Az eseményt Ress Csaba, iskolánk 10.D osztályos tanulójának zenés produkciója színesítette, aki a tőle megszokott művészi színvonalon a Neoton együttes „Egy kis nyugalmat kívánok én” című dalát adta elő.

Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte, hogy a járványhelyzetnek kedvező hatása is van, hiszen felgyorsultak a folyamatok, melyek lehetővé teszik a digitális oktatást, melyhez sok minden szükséges, de legfontosabb az eszköz és a technika, s ennek jegyében adományozzák a laptopokat. Mivel az igény nagyobb lenne, mint a rendelkezésre álló keret volt, utalt arra, hogy törekedni fognak újabb cégek bevonásába jótékonysági együttműködéseikbe.

Ezt követően iskolánk nyertes tanulóival Molnárné Tóth Erika igazgató asszony osztotta meg gondolatait, majd ünnepélyesen átadta az eszközöket. Az esemény zárásaként a tanulói köszönetnyilvánítások hangzottak el.

Bár egy aktuális eseményről adunk hírt, fontos felidézni, hogy a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium és a Cisco Systems együttműködése nem újkeletű, hiszen intézményünk 2011 óta Cisco Hálózati Akadémia. A Cisco Hálózati Akadémia (NetAcad) naprakész hálózati és informatikai ismereteket nyújt azoknak a diákoknak és szakembereknek, akik bővíteni szeretnék tudásukat, és az informatikai iparágban képzelik el pályafutásukat. A Hálózati Akadémia a legújabb technológiai ismereteket tartalmazó, minőségi tanfolyamokat kínál, online tananyagbázissal. A kurzusokat elvégzők olyan bizonyítványt kapnak kezükbe, mellyel nemcsak Európában, hanem az egész világon elismert szakemberként állhatnak munkába, hiszen olyan elméleti és gyakorlati ismeretanyaghoz jutnak, melynek segítségével összetett, nagyvállalati szintű hálózatokat tudnak megtervezni, kialakítani, ezek megvalósításához megfelelő Cisco eszközöket és technológiákat tudnak kiválasztani. Képesek lesznek a rendszereket összeállítani, az egyes eszközöket az igényeknek megfelelően konfigurálni, a későbbiek során a hálózatot bővíteni, optimalizálni, hibákat felderíteni és elhárítani.

A képzés után nagy az érdeklődés, mivel több multinacionális, külföldi érdekeltségű cég várja a képzett szakembereket ezen az informatikai területen. Iskolánk nemcsak saját tanulókkal indít képzést, hanem lehetőséget biztosít külső hallgatóknak is a csatlakozásra felnőttképzés formájában. A képzésről bővebb tájékoztatást készséggel ad Agócs Miklós, a CISCO Hálózati Akadémia vezetője, a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium oktatója az agocs.miklos@edu.szerencsiszc.hu e-mail címen.