2rendeszveseny2016. március 2-4. között rendezték meg Békéscsabán a XII. Országos Rendészeti Középiskolai Tanulmányi Verseny egyéni versenykategóriájának döntőjét. Ide az ország közel 60 rendészeti képzést folytató középiskolájából jutott be a budapesti elődöntőn át a legjobb 25 versenyző. Iskolánkat a 12. E osztályból Áldorfai Márk képviselte.  A szerdai megérkezést, regisztrációt követően írásbeli tesztlapok kitöltése következett rendészet-katasztrófavédelem, valamint speciális társadalomismeret, rendvédelem története témakörökben. Amíg a tanulók tesztlapokkal foglalkoztak, a felkészítő tanárokat a békéscsabai polgármester köszöntötte a polgármesteri hivatalban. Az első napot a minden igényt kielégítő vacsora zárta.

A második napon a szóbeli feladatok megoldása következett. Ennek során idegen nyelvi, belügyi rendészeti, rendészettörténeti, speciális társadalomismereti és katasztrófavédelmi kérdésekre kellett választ adni.

Amíg a diákok a feladatokkal voltak elfoglalva, addig a felkészítő tanárok városnézésen, illetve sétarepülésen vehettek részt. A verseny zárását követően közös programot szerveztek részünkre, melynek része volt a helyi termálfürdő felkeresése és városnézés. A napot ismét közös, késő estébe nyúló vacsora zárta.

A pénteki eredményhirdetést már úgy vártuk, hogy tudtuk, valamiben a legjobbak lettünk. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét egyedül Márk képviselte. Ennek megfelelően a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója, Lipták Attila tűzoltó dandártábornok különdíjat adományozott Áldorfai Márknak, mint a legeredményesebb megyei versenyzőnek, illetve felkészítő tanárának.  A B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Vereczkei Csaba rendőr dandártábornok az eredményes szereplés miatt mind Áldorfai Márkot, mind a felkészítő tanárát tárgyjutalomban (sportszervásárlási utalvány, illetve óra) részesítette.

A fentieken kívül Márk összesítésben megszerezte a 6. helyet, melyért oklevelet és pénzjutalmat vehetett át. A verseny kiértékelését követően arra jutottunk, hogy jobb taktikával akár 2-3 hellyel előrébb is végezhettünk volna.

A helyi szervezést magára vállaló Békéscsabai Szakképzési Centrum vendéglátása minden igényt kielégítő volt. Nívós programok sokaságát dolgozták ki, melynek során mindenki nagyon barátságos volt velünk és leste a kívánságainkat. Az ételsorokat világbajnoki és olimpiai ezüstérmes mesterszakácsok készítették, a vendéglátásról és a felszolgálásról a szakiskolák tanulói gondoskodtak mesteri szinten. A versenyzőket a helyi középiskolák DÖK-ös diákjai segítették, szórakoztatták, kísérték mindenhová.

Nagy Csaba
r.alezredes, felkészítő tanár