DSCF0144A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2012. szeptembere óta folyik kínai nyelvtanítás, s tanulóink nagy sikereket érnek el. Az ELTE Konfuciusz Intézet ebben az évben is pályázatot hirdetett a kínai nyelvet tanuló diákok számára, hogy részt vegyenek a „Te és én Pekingben” elnevezésű nemzetközi nyári táborban. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Magyarországot képviselő kilenc tanuló közül kettő: a 9.B osztályos Lakatos Lilla és a 9.A osztályos Csoma Zoltán a mi iskolánk diákja. A kiutazók családjai fedezték az utazás költségeit, azonban a kínai tartózkodásunk alatt mindvégig a szervezők vendégei voltunk.
Az ELTE Konfuciusz Intézetének alapos, körültekintő előkészítése és problémamentes utazás után 2014. július 15-én érkeztünk Pekingbe. A korábbi kapcsolatfelvételnek és a hosszú repülésnek, várakozásnak köszönhetően már összeszokott csapatként értünk földet. A helyszínre érve kedves fogadtatásban részesültünk, hiszen kínai gyerekek széles mosollyal és a két ország zászlaját lengetve vártak ránk.
Nemcsak Magyarországról érkeztek diákok a BFSU (a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem) nyári táborába, hanem Európa több országából is, többek között Lengyelországból, Csehországból, Spanyolországból, Olaszországból, Bulgáriából, Oroszországból és Ausztriából. Sok közös programon vettünk részt, s a kínai nyelv, hagyományok és életmód megismerése mellett a szervezők arra is biztosítottak lehetőséget, hogy ezeknek az európai nemzeteknek a képviselői közelebb kerüljenek egymáshoz. Magyarország és a magyar kultúra bemutatására kiállítást szerveztünk, népdalokat énekeltünk, prezentációt és előadást tartottunk, s iskolánk két diákja – Lilla és Zoli – népviseletben autentikus magyar néptáncot mutatott be, amit táncház keretében a többi résztvevőnek is megtanítottak. Öröm volt látni, hogy a sok-sok nemzet tagjai hogyan mozdulnak együtt a magyar népzene ütemére.
A program számtalan felejthetetlen élményt tartogatott számunkra. Eljuthattunk kínai családokhoz, láthattuk a Nagy Falat (amihez egy izzasztó mászással jutottunk fel), s Peking legfőbb nevezetességeit: a Tiananmen-teret, a Tiltott Várost, a Menny Templomát, egy jellegzetes kínai operaelőadást és egy lélegzetelállító akrobata-show-t is. Megkóstolhattuk a híres pekingi kacsát, számos előkelő étteremben a kínai konyha specialitásait, a többi étkezés alkalmával a tábor gazdag svédasztalos kínálatát, s tovább csiszolhattuk a pálcikával evés művészetét. Minden nap voltak kínai órák, ahol mindenki a maga szintjéről indulva mélyíthette nyelvtudását. Az iskolánkban folyó kínai oktatás hatékonyságát bizonyítja, hogy a tábor résztvevőit 7 nyelvi szinten osztották csoportokra, s a mi diákjaink mindössze 10 hónap tanulás után már az 5. szinten állnak, s pár hete megszületett az első nyelvvizsga is.
A nyitó és záró rendezvények különösen kiemelkedő pillanatai, protokolláris eseményei voltak a tábornak. A magyar csapat számára óriási öröm és megtiszteltetés volt, hogy Szilas Cecília, hazánk új kínai nagykövete elfogadta a szervezők meghívását, s beszédet mondott a nyitó ünnepségen, majd szót váltott a tábor magyar résztvevőivel. A záró ceremónia alkalmából a nagykövet-helyettessel találkozhattunk.
Gyorsan elrepült a Pekingben töltött 9 nap, azonban meghatározó emlék marad számunkra, melynek a kialakuló – nemzeteken, sőt kontinenseken átívelő – ismeretségek és barátságok által számos, jövőre előremutató hozadéka lehet a résztvevők személyes életére, közösségeikre és országunkra vonatkozóan.
Horváthné Bócsi Ildikó
a TFG igazgatóhelyettese, a magyarországi diákcsoport kísérője

Az érdeklődők számára kínai nyelvtanfolyamot szervez a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Jelentkezni az intézmény elérhetőségein lehet. Kezdés: szeptember elején.