Intézményünk immáron 14. alkalommal vett részt június 4-től 8-ig megrendezett Junior Eco Expert projekten, melyen hagyományosan négy közép-európai ország (Ausztriából Yspertal, Csehországból Veselí nad Luzici, Magyarországról Tokaj, Lengyelországból Cieszyn) egy-egy iskolája képviselteti magát. Az idei évben a jégkorongjáról, focijáról, és söreiről méltán híres Csehország látta vendégül a középiskolás környezetvédő szakértőket.
A téma idén is izgalmasnak ígérkezett, a „Környezet és Energia” címet viselte. A mintegy 80 résztvevő 5 csoportban különböző megközelítésből igyekezett a fenti témakört a lehető legalaposabban körüljárni, így a Nap, víz, és biomassza által nyerhető energia elemzése mellett két csoport az atomerőmű sugárzását, és a felszíni vizekre gyakorolt hatását mérhette. A legérdekesebb projektrésznek a temelíni atomerőműbe történő látogatás ígérkezett, ahol igen szigorú biztonsági intézkedések közepette (pl. minden típusú adatrögzítő használata tilos) olyan területekre is bebocsájtást nyertek, információt kaptak diákjaink, amihez a nagyközönség nem feltétlen fér hozzá. Diákjaink ellátogattak a veselí-i vízi mini erőműbe, a Ševětínben található naperőműbe, és a Drs farmon, egy egyedi biogáz erőművet ismerhettek meg közelebbről.
A fenti szakmai programok mellett természetesen szabadidős tevékenységek, városnézés, nemzetek közötti röplabda bajnokság is színesítette a hetet.
Az utolsó napon minden csoport az általa feldolgozott témáról angol nyelvű bemutatót tartott, melyben megfigyeléseiket, mérési eredményeiket és tapasztalataikat ismertették a program zárására érkező polgármesterek, igazgatók és a programot támogató szakemberek előtt.
A prezentációt a nemzetek színes kulturális műsora követte. Csoportunk videó anyaggal mutatta be a tokaji borrégiót, diavetítéssel városunkat és iskolánkat, és zárásképpen a Kőműves Kelemen rockballada Hitetlenség Átka című szerzeményre táncoltak. Az előadást nagy tapssal jutalmazta a közönség.
Végül, de nem utolsó sorban a hét kitűnő lehetőséget nyújtott az angol nyelv gyakorlására, illetve a közös európai gondolkodásmód elsajátítására. Külön öröm, hogy a nyelvi és kulturális akadályokat leküzdve a fiatalok új ismeretekkel, élményekkel, barátságokkal gazdagodva tértek haza.

Szénási Tibor,
Derecskei Sándor,
szaktanárok