Az SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskolája december 7-én 10. alkalommal rendezte meg versenyeit az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos diákjai számára. Nagy örömünkre szolgált, hogy felhívásunkra ismét nagyon sokan jelentkeztek Gávavencsellőről, Golopról, Ibrányból, Kenézlőről, Nyírmeggyesről, Prügyről, Rakamazról, Sárospatakról, Szerencsről, Rátkáról, Ricséről, Tállyáról, Tiszadobról, Tiszanagyfaluból, Tiszaújvárosból, Tokajból.

Az idegen nyelvi versenyen angol nyelvből 11 hetedikes és 14 nyolcadikos, német nyelvből 12 hetedikes és 11 nyolcadikos diák mérte össze tudását. A versenyzők mindannyian alaposan felkészülve érkeztek tanáraik kíséretében. Bár az első percekben még érezhető volt a feszültség, de a jó hangulat, és az egymás teljesítményét követő érdeklődés hamar felülkerekedett az izgalmon.

A kötelező szöveg elolvasása a zsűriknek alkalmat és lehetőséget adott arra, hogy a különböző iskolákból és tudásháttérrel érkező diákokat össze tudja hasonlítani. A szabadon választott szövegek olvasása azonban ugyanilyen fontossággal bírt, hiszen itt mindenki egyéniségét, érdeklődését, akár előadókészségét is megmutathatta.

A következő tanulók értek el helyezést:

Angol nyelv, 7. évfolyam: I. Laub Lara (Tokaj), II. Iván Ákos (Encs), III. Jánosi Máté (Rakamaz). Angol nyelv, 8. évfolyam: I: Závodszki Noémi (Encs), II. Májer Sándor János (Tokaj), III. Pásztor Gergely Bertalan (Tokaj).

Német nyelv, 7. évfolyam: I. Bagoly Gergő (Tiszanagyfalu), II. Zsadányi Erika (Rakamaz), III. Máté Kitti (Rakamaz). Német nyelv, 8. évfolyam: I. Deli Zsófia (Tiszanagyfalu), II. Szabó Gergő (Rakamaz), III. Horváth Jenni (Rakamaz).

A népdaléneklési versenyre is szép számmal érkeztek az énekelni szerető diákok. Magas színvonalú előadásokat, különleges népdalcsokrokat hallhattunk. A lelkes zeneszeretők fontosnak tartották, hogy viseletükben is tükrözzék a népi hagyományokat. Eredmények:

7. osztály: I. Akai Viktória (Ibrány), II. Géczi Borbála (Szerencs), III. Nagy Krisztina (Ibrányi Árpád F. Ált. Isk.). 8. osztály: I. Mikecz Adél Virág (Ibrány), II. Porkoláb Panna (Tiszadob), III. Lukács Dorisz (Rátka) és Badari Boglárka (Ibrány).

Különdíjban részesült a Pántlikás Énekegyüttes (Tokaj) és a Bodzavirág Népi Énekegyüttes (Ibrány).

A természetvédelmi vetélkedőn ez alkalommal 5 csapat mérte össze tudását. A diákok kellemes hangulatban próbáltak minél több pontot elérni a változatos feladványok megoldása során. A klíma kvíz, állathang felismerés, termés felismerés és anagramma játék csak néhány azok közül az érdekes feladatok közül, melyek a vetélkedő részét képezték. A verseny végén a „Bubik” elnevezésű csapat tagjai örülhettek a legtöbb megszerzett pontnak: Gyenge Ádám, Porubszki Tamás és Fincziczki Dávid. A második helyezettek az „Aranycsapat”: Horkai Patrik, Spinda Bence, Nagy Dániel. Dobogós helyet szerzett még a „Környezetvédők” csapata: Cserés Ildikó, Csekő Fanni és Drahos Elvira. Mindhárom csapat a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési-Oktatási Intézményt képviselte a versenyben. Természetesen a többi résztvevő csapat sem távozott a versenyről üres kézzel.

Az informatika versenyen 23 versenyző jelent meg. Közel a fele a mezőnynek 7. évfolyamos volt, így az idén külön díjaztuk az első hármat a 7. és 8. évfolyamon. A 8. évfolyamos dobogósok: I. Molnár Kornél (Tiszaújváros), II. Durbák Zsombor (Sárospatak), III. Aranyi Milán (Tiszanagyfalu). 7. évfolyamosok: I. Rák Benedek (Sárospatak), II. Szabó Bence Csaba (Tokaj), III. Tóth Zoltán (Szerencs).

A feladatsor nem volt könnyű, de a versenyzők komolyan vették a küzdelmet. Volt, aki saját egeret, egérpadot hozott, hogy gyorsabban tudjon dolgozni.

A verseny védnökei Kiss Gáborné és Kiss Gábor, iskolánk egykori igazgatójának, Nagy Antalnak a lánya és veje, akiknek köszönhetően 10 éve komoly jutalomban részesülnek a legjobban teljesítő tanulók.

Köszönjük az általános iskolásokat felkészítő tanárok áldozatos munkáját! Reméljük, a következő tanévben is ellátogatnak hozzánk tehetséges diákjaikkal.