FB_IMG_1581775832396Megtisztelő meghívást kaptak novemberben a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumának pedagógia ágazatos tanulói. Egyedülálló szakmai versenyre hívtak meg minket Nagykállóba. A Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakgimnáziuma a 150. tanévét ünnepli, az ebből az alkalomból megrendezett ünnepségsorozat egyik eseményén, az Országos Középiskolai Pedagógiai Csapatversenyen vehettünk részt 2020. február 14-15-én. A kétnapos csapatversenyen 16 középiskola 48 versenyzője tette próbára tudását, mutatta meg kreativitását és együttműködőkészségét. Iskolánkat a 12. D osztályból Gyuricza Alexandra, Klepács Edina és Virányi Sára képviselte a jó hangulatú és színvonalas versenyen. Könnyedén vették a megmérettetéseket és kifejezetten élvezték a versenyhelyzetet, kíváncsisággal követték a többiek munkáját. Teljesítményükkel 6. helyezést értek el és élményekkel gazdagodva tértek vissza iskolánkba.

A pedagógiai képzést folytató intézmények jelentős múlttal rendelkeznek, és az ország minden táján megtalálhatók. A gyakorlatorientált szakmai  köszönhetően fontos szerepük van az óvodapedagógusok oktatásában, hiszen a tanulók többsége ezt a területet, illetve a tanári vagy a tanítói pályát választja. A szakgimnáziumi képzés jó alapokat ad pedagógiából, pszichológiából és felkészíti a tanulókat az óvodai foglalkozásokra, illetve tanulóink megismerik a gyógypedagógiai és a szociális szakmákat is. A gyakorlati órák lehetővé teszik, hogy önismeretükben és empatikus készségükben is fejlődjenek. Ebben az osztálytípusban tanuló diákok megtanulják, hogy az együttműködés a siker kulcsa.

A verseny során is csapatmunkára biztatták a szervezők a résztvevőket. Lehetőségük volt arra, hogy összemérjék országosan szaktárgyi tudásukat. Egy feladatlap kitöltésével kezdődött pénteken délelőtt a verseny, illetve egy óvodai, farsangi foglalkozástervet készítettek. A délutáni megmérettetésre már előzetesen felkészült a csapat, előadást állítottak össze a mese fejlesztő hatásai témában, valamint magunkkal vittünk egy plakátot az egészségnevelés témakörében. A játékos feladatokra szombaton került sor. A résztvevők farsangi álarcot készítettek megadott anyagokból, utána pedig pedagógiai fogalmakra rákérdező activity-t játszottak.

A verseny egyúttal jó alkalom volt a szakmai tapasztalatcserére is. A pedagógiatanárok találkozója és szakmai eszmecseréje megerősítette, hogy hasonló tananyagtartalmakat tartunk fontosnak és szükségesnek a képzés átalakulása során is. Örömmel vettem részt a tanároknak szervezett élménypedagógiai foglalkozáson, hálás vagyok ezért az alkalomért, mert a játékötletek gazdagítani fogják a tanóráimat. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy a péntek estére szervezett táncházban milyen jól szórakoztak a diákok, lelkesen táncoltak együtt a versenyzők. Emlékezetes élmény marad, ahogy a tanulókkal együtt tanultunk lépéseket és népi játékokat, ahogy együtt mozdultunk.

Köszönetet szeretnék mondani a verseny életre hívásáért és a rendezvény megszervezéséért a Mátészalkai SzC Budai Nagy Antal Szakgimnáziuma vezetőségének és az ott dolgozó oktatóknak, illetve a pedagógiatanároknak, akik a versenyfeladatok megválasztásával élményszerű kihívásokat állítottak össze számunkra.

Változásokat megélve természetes módon keressük a biztos kapaszkodókat és a támpontokat. Lendületet ad, ha egy értékes területet újra felfedezünk, játékosan és élményközpontúan feldolgozunk. Ilyen éltető forrás a pedagógiai képzés is, amely az egész országban a másik ember értékeinek felfedezésére ösztönzi a tanulókat.  

Dobrosi Ágnes pedagógia tanár