image001Iskolánk, az SZSZC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma az utóbbi években többször részt vett az Európai Unióhoz szorosan kapcsolódó országos programokban, pályázatokban pl.: Euroscola játék. Ennek köszönhetően kaptunk meghívást, hogy hazánkban először – további 24 középiskolával együtt – részt vehessünk egy olyan programban, melynek során elnyerhettük az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet.

A program célja, hogy a részt vevő diákok és tanárok megismerjék az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségeket és annak fontosságát, az Európai Parlament szerepét a döntéshozatali folyamatokban. További cél a fiatalok felvilágosítása arról, hogy milyen lehetőségeik vannak az Európai Unión belül, és hogyan válhatnak az Unió aktív állampolgárává.

A programban egy koordináló pedagógus (senior nagykövet) segítségével a kiválasztott diákok (junior nagykövetek) különböző, az Unióval kapcsolatos rendezvények, versenyek, műsorok megszervezésében és lebonyolításában vettek részt. Próbálták a mai fiatalok számára megfoghatóvá és könnyebben érthetővé tenni az Európai Unió működését, értékeit és felhívni a figyelmet arra, hogy közös érdekünk az eddig elért eredmények megőrzése és továbbfejlesztése.

A díjátadó ünnepségen, amely a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban került megrendezésre, iskolánk igazgatónője Molnárné Tóth Erika, Lővei Andreától az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának vezetőjétől vehette át a cím elnyerését jelképező plakettet.

Az átadó ünnepség részeként a jelen lévő junior nagykövetek egy-egy színvonalas prezentáció formájában bemutatták a tanév során megvalósított tevékenységeiket és ezt követően a felkészítő tanáraikkal együtt megkapták a programban történő részvételüket elismerő okleveleket.

A munka azonban nem áll meg. Ebben a tanévben is számos, változatos programmal készülünk, hogy az eddig megszerzett tapasztalatainkat átadhassuk és folyatassuk az Európai Unióval kapcsolatos ismeretek elmélyítését. Ennek részeként október közepén a senior nagykövetek testközelből tapasztalhatják meg az Európai Unió Parlamentjének működését egy brüsszeli tanulmányút során. A junior nagykövetek pedig a közeljövőben egy két napos programon vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek egymással, ötleteket cserélhetnek.

Junior nagyköveteink: Borbély Lili 12. A, Kocsis Nóra 12. A, Fekete Gabriella 12. A, Mudri Panna 12. A, Farkas Bettina 12. B, Hadzsi Kristóf 12. B osztályos tanulók.

A feladatok ellátása és mentori szerep teljesítése érdekében várjuk új junior nagykövetek jelentkezését!

Tóth Attila
Senior nagykövet