A Magyar Diáksport Szövetség négy évvel ezelőtt útnak indította a „A testnevelés új stratégiájának és a fizikai állapot új mérési rendszerének kialakítása és az önkéntes részvétel ösztönzése a komplex iskolai testmozgásprogramok szervezésében” –T.E.S.I. elnevezésű kiemelt projektjét.

A projekt egyik kutatás-fejlesztési feladata az volt, hogy létrehozza a magyar iskolarendszerben egységesen működtethető, egészségközpontú fittség mérési-értékelési rendszert. Az új fizikai fittség mérési rendszer a NETFIT, vagyis a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt elnevezést kapta.

A NETFIT 4 fittségi profilban 9 mérés segítségével jellemzi a tanulók állóképességét, erejét, hajlékonyságát és testösszetételét. A mérések eredményei teszttől függően két, illetve három zónába kerülhetnek: egészségzónába, fejlesztési zónába, illetve fokozott fejlesztési zónába.

Az így kapott eredmények szenzitív adatok, ezeket sem osztályozni, sem nyilvánosságra hozni nem szabad. A mérés a rendszerben regisztrált minden tanuló számára egyéni, személyre szabott értékelést és visszajelzést biztosít. Az egyéni értékelőlapokon nyomon követhető az előző mérési időszakhoz viszonyított változás.

A mérési eredmények tükrében a diákok egymással nem összehasonlíthatóak, az eredmények alapján az iskolákat egymással versenyeztetni nem szabad.

A mérések a mindenkori tanév rendeletei alapján országosan egységesen meghatározott időpontban zajlanak, január első hetében és május utolsó hetében.

A rendszerben a regisztrált tanulók szülei is regisztrálhatnak, így számukra is elérhetővé válnak gyermekük fittségi eredményei. A mérési eredményeken kívül a gyermek fittségi eredményeihez igazodóan kifejezetten szülők számára szánt információk, ajánlások is olvashatóak. A NETFIT- rendszerből már intézményi szinten is számos értékes összesítő riport hívható le.

Fontos hangsúlyozni, hogy az egészséges életmódra nevelésben, a testmozgás megszerettetésében a szülőkre is nagy felelősség hárul, ezért kérjük, hogy az alábbi linken minél előbb regisztráljanak és tájékozódjanak gyermekük fittségi eredményeiről.

https://www.netfit.eu/reg.php

A témához segítséget nyújtanak a Magyar Diáksport Szövetség által készített szakmai és kommunikációs célú kiadványok, melyek megtalálhatóak a szövetség honlapján az alábbi linken:

www.mdsz.hu/netfit

Gondolkodjunk együtt, és tegyünk minél többet gyermekeink egészségéért!

Üdvözlettel:

a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma testnevelés munkaközösségének dolgozói