drama3Iskolánkban nagy hagyománya van az idegen nyelvű színjátszásnak, hiszen úgy véljük, hogy sok előnnyel jár, ha drámát alkalmazunk az idegen nyelv tanítása során. Tapasztalataink azt mutatják, hogy tehetséges tanulóink számára a dráma használata örömöt okoz és szórakoztató; olyan légkört teremt, amely segíti a tanulást, és hozzájárul ahhoz, hogy a diákok legyőzzék a hibázástól való félelmüket, valamint azt a szorongást, amit akkor éreznek, ha mások előtt kell az idegen nyelvet használniuk.

Minden évben szívesen kapcsolódnak be diákjaink tehetséggondozó műhelymunkánkba, és élnek a német színjátszás lehetőségével. Az idei tanévben a 9. A osztály 14 tehetséges és lelkes nyelvi tagozatos diákja hódolt a német nyelvű színjátszás örömének a MATEHETSZ komplett tehetséggondozó műhely keretén belül, és képviselték a Sz.Sz.C. Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakgimnáziumot az immáron 14. alkalommal megrendezésre kerülő Idegen Nyelvű Drámafesztiválon Rakamazon, április 13-án. 

Minden évben mérlegeljük, hogy mi legyen a színdarab témája, kiválasztáskor figyelembe vesszük, hogy olyan eseményt dolgozzunk fel, mely a diákokat is érinti és érdekli. Így ebben az évben a kamaszkor problémáit jártuk körbe a „Die Pubertät” című színdarabunkban. A német nyelvű drámaszakkör célja az volt, hogy a tehetséges diákok számára a drámajátékok bevonásával megkönnyítsük a kamaszkort: a diákok bátrabban lépjenek interakcióba, tudják kezelni a konfliktusokat, fejlődjön önbizalmuk, önismeretük és improvizációs készségük. A szereposztásban fontos szempont volt, hogy a több éve németet tanuló diákok nagyobb tudást igénylő szerepeket vállaljanak, és bonyolultabb nyelvet használjanak, mint a német nyelvet csupán fél éve tanuló, de szintén tehetséges diákok.

Színdarabunk témája sok nézőben ismerős jelenetet idézett fel, melyet szülőként vagy tiniként már személyesen is átélt. A fesztivál során alkalmunk volt megtekinteni több csoport angol és német nyelvű bemutatóját is. A nap végén jó volt hallgatni a szakmai zsűri elismerő szavait a „Die Pubertät” című darabunkról, akik kiemelték a téma aktualitását. Előadásunk egyik szereplőjét, Rölli Kristinát a drámafesztivál legjobb kiejtése címmel a zsűri különdíjban részesítette.

Gratulálunk a szép eredményhez!

Szereplők: Csécsi Virág, Földesi Anna, Gémes Dávid, Goneth Lilla, Hornyák Renáta, Kanczler Nóra, Nagy Nikolett, Nagy Renáta, Pásztor Tünde, Porubszki Tamás, Rölli Kristina, Rudolf Aletta, Szabó Gabriella, Varga Andrea

Levik Regina
német nyelvtanár és drámapedagógus