2012. október 26. nemcsak egy őszi pénteki nap volt a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 146 végzős tanulója, szüleik és tanáraik számára, hanem ünnepi alkalom, hiszen elérkezett az az esemény, amire heteken át izgatottan készültek, azaz a szalagavató. A tizenkettedikes és a mellettük álló szalagtűző diákok megilletődötten sorakoztak föl a szülőkkel, rokonokkal és barátokkal zsúfolásig megtelt sportcsarnokban. Legtöbben a múlton kissé elmerengve, s a nemsokára elérkező megmérettetésekre gondolva hallgatták a mély üzeneteket hordozó szavalatokat és ünnepi beszédeket, átérezve azt, hogy ez a nap valóban mérföldkő felnőtté válásuk útján, amit az osztályfőnökük által feltűzött szalag is jelképez.
Az ünnepélyes pillanatok után a nézők számára hasonlóan felemelő élményt jelentett a 44 pár által előadott keringő, amit az osztályok műsora követett. Először Egyiptomba utazhattunk a 12. A osztály varázslata nyomán, akiknek a tánca nem nélkülözte az akrobatikus elemeket sem. A 12. B osztály álarcos táncosai Timberland és Michael Jackson világába röpítettek minket, majd a 12.C segítségével a hippi korszakban találhatta magát a közönség. A 12. D egy modern tánccal örvendeztette meg a nézőket, majd a 12.F osztály profiljának megfelelően egy korábbi olimpia sikereibe nyerhettünk bepillantást. A táncokat Balogh Gáborné, Dévaldné Orosz Beatrix tanárnők és a csapatok gyakorlott tagjai (Keller Kinga, Soltész Cintia és Balogh Regina) koreografálták és tanították be. Az osztályok bemutatkozása közben a kivetítőn az elmúlt csaknem 4 év feledhetetlen emlékei elevenedtek meg, s a szülőknek mondott hálás szavak könnyeket csaltak az érintettek szemébe. Az est egy minden végzős által előadott énekkel, majd közös vacsorával zárult, ahol már a diákok felszabadultan mosolyogtak, s osztoztak egymás sikerein.
2012. november 19-én az érdeklődő közönség újra láthatta ezeket a színvonalas produkciókat a Paulay Ede Színházban az immár hagyományosan megrendezett Gimi Gála első részében. A végzősök fellépését követte az iskolai énekkar szereplése Pásztor Istvánné vezetésével és Kun Fruzsina zongorakíséretével. A műsort még teljesebbé tették tehetséges tanulóink (Petrusovics Attila, Petrusovics Máté, Posta Lilla, Vida Klaudia, Andrássy Judit és Urbán Renáta) által énekelt musical-részletek. Az est programját tovább színesítette Soltész Regina, aki egy Örkény egyperces novellát adott elő, majd a Gála zárásaként a Dr. Makóné Kontra Julianna vezetése mellett működő színjátszó szakkör invitálta a közönséget egy zenés időutazásra. Iskolánk 60 éves jubileumához kapcsolódóan az 1950-es évektől követhettük nyomon az iskolai élet és a zenei stílusok változását. A felcsendülő ismert dallamok az idősebbekben nosztalgiát, a fiatalokban érdeklődést ébresztettek.
A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium decemberi programjaira is szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Horváthné Bócsi Ildikó
igazgatóhelyettes

Szalagavató képei:

Gimi Gála képei: