2019. szeptember 27-én a SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma a végzős diákjait ünnepelte. Ezen a napon a 12. évfolyam hat osztálya kapta meg a szalagot, mely jelzi, hogy ők a tartalmas középiskolai éveik lezárásához közelednek.

Ünnepségünkre a szülők, hozzátartozók, az iskola jelenlegi és korábbi tanárai, vezetői és a város közéletének meghatározó személyiségei mellett elfogadta meghívásunkat Rubi Zsoltné, a Szerencsi Szakképzési Centrum kancellár asszonya, Bukta Márta, a Szerencsi Szakképzési Centrum főigazgatója, valamint Majkutné Csermely Lujza, a Szerencsi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese is.

A Himnusz elhangzása és a megjelentek köszöntése után a szalagtűzők nevében a 11.A osztályos Rudolf Aletta szólt, majd Spisák Panna Kincső 12.A osztályos tanuló a végzős évfolyam nevében mondott beszédet. Ezt követően Dévaldné Orosz Beatrix igazgatóhelyettes asszony osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal. Beszédében kiemelte, hogy a szalagtűzés előtt állók már óriási utat jártak be egyénileg és közösen, s eljutottak ifjú koruk azon szakaszába, amikor jelentős döntéseket kell majd hozniuk; számtalan lehetőség és út közül választhatnak, s legfontosabb, hogy önmagukat megismerve és kipróbálva kiteljesedjenek.

Az elgondolkodtató beszédek után a 12. évfolyam osztályfőnökei: Gintner Tamásné Hornyák Ágnes (12.A), Erdeiné Lukács Zita (12.B), Csikai Zoltán (12.C), Dobrosi Ágnes (12.D), Tóbiás Gábor (12.E) és Molnár Béla (12.F) feltűzték az ünnepeltek ruhájára a szalagot. Az est megható pillanataként a felnőttkor küszöbén álló fiatalok egy szál virággal köszönetet mondtak szüleiknek. Személyes gondolataikat Horváth Petra 12.D osztályos tanuló tolmácsolta. 

A szalagavató előtti hetekben lázas készülődés folyt, hiszen a végzős osztályok szerették volna felvillantani a közönség számára középiskolai éveik legemlékezetesebb pillanatait, s egy közös – az osztály arculatát is tükröző – produkció  előadásával megmutatni a bennük rejlő fiatalos lendületet. Így ünnepségünk második részében a tanulók műsorát tekinthette meg a közönség. Látványos nyitótáncként egy bécsi keringőt láthattunk, melyet Balogh Gáborné tanárnő koreografált és tanított be a párok számára. Az osztályok az elmúlt évek közös emlékeit fényképeikből összeállított diasorral és bemutatkozó gondolataikkal idézték föl, s megköszönték osztályfőnökeiknek az értük végzett áldozatos munkát, majd – hat különálló, mégis egységbe szerveződő – pörgős produkciót adtak elő, melyek arról tanúskodtak, hogy nem voltak hiábavalók a próbák, igazán színvonalas és szórakoztató műsorral készültek. Köszönet illeti Feketéné Csoma Gabriella tanárnőt a táncok koordinálásáért!

Szalagavatói ünnepségünk lezárásaként a végzős évfolyam egy közös dalt énekelt.