Az iskolánkban működő Komplex Természettudományos Tehetséggondozó Műhely a 2016/2017-es tanévben szakmai műhelyfoglalkozásokat indított „Az új évezred kihívásai – a talaj mint természeti erőforrás megőrzése” témában, melyet a Nemzeti Tehetség Program NTP-SZTG-16-0053 szám alatt támogatásban részesített.

A műhelyfoglalkozások keretében iskolánk diákjai megismerkednek a talaj tulajdonságaival, a talajpusztulás okaival és megelőzésével. A foglalkozások során külön figyelmet szentelünk a riolittufa talajjavító hatásának vizsgálatára, amit a COLAS ÉSZAKKŐ Bányászati Kft.-vel együttműködve végzünk.

A műhelymunkákban részt vevő diákok és tanárok meghívást kaptak a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által szervezett III. Tokaji Szőlészeti és Borászati Szakmai Napra. Iskolánk két tanára, Fakla Ida és Pataki Zsolt és egy diákunk, Rózsa Inez összefoglalta eddigi eredményeinket és terveinket, a riolittufa laboratóriumi vizsgálatairól, talajeróziós modellekről és a tervezett hosszú távú szabadföldi kísérletekről.

Ezúton is köszönjük a meghívást, diákjaink sok érdekes tapasztalattal gazdagodtak!