20171017_102320Az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának szervezésében egy három napos tanulmányúton vehettem részt Brüsszelben. Az ország összesen húsz középiskolájából az Európai Parlament Nagykövetiskolája Program helyi koordinátorai, azaz a senior nagykövetek, pedagógusok nyerhettek bepillantást az Európai Unió egyik székhelyén folyó munka mindennapjaiba. Csoportunk vasárnap érkezett meg repülővel Brüsszelbe, ahol a szállás elfoglalása után a szép őszi időt kihasználva rögtön el is indultunk felfedezni a belvárost és megtekinteni annak nevezetességeit.

Hétfőn reggel ellátogattunk az Európai Bizottság épületébe, ahol megkezdődött a szakmai program. Először az Európai Bizottság működéséről hallhattunk, majd az európai oktatási programokról volt szó. Ezt követően az Unió oktatáspolitikájával foglalkoztunk, az egyes tagországok oktatási adatainak megismerésével. Az ízletes ebéd elfogyasztása után két angol nyelvű előadás részesei lehettünk, majd az Európai Unió migrációs politikájáról hallhattunk. Ezt követően még bebarangoltuk az épület nevezetes részeit, majd egy esti sétát követően mindenki kellően elfáradva tért vissza a szálláshelyére.

Kedden az Európai Parlamentben tettünk látogatást, ahol találkozhattunk Erdős Norberttel, hazánk egyik Európai Parlamenti képviselőjével, aki megosztotta velünk a brüsszeli munkája során szerzett élményeit, tapasztalatait. Ez után megtekinthettük az Európai Parlament üléstermét, ahol a bennünket is érintő legfontosabb döntések születnek. Délután pedig ellátogattunk a Parlamentáriumba és az Európai Történelem Házába, ahol szintenként bejárhattuk Európa történelemének azt a rendkívül rögös útját, mely végül elvezetett a XX. század talán legjelentősebb szervezetének, az Európai Uniónak a létrejöttéhez. A reptérre vezető úton még megbeszéltük a következő, legfontosabb ránk váró feladatokat, majd késő este érkeztünk meg Budapestre.

Összességében egy nagyon tartalmas, színvonalas és jól megszervezett program részesei lehettünk a kollégáimmal. A tanulmányút során szerzett élmények, tapasztalatok úgy érzem segíteni fogják az EPAS (European Ambassador School) programban való további részvételünket.

Tóth Attila