Iskolánk mint innovatív iskola, mindig törekszik az újdonságok bevezetésére. Ennek keretében az informatikai munkaközösség egyik tagja javasolta az elmúlt tanévben a robotika szakkör beindítását. Az oktatáshoz a Lego Mindstorms NXT 2.0 készletet találtuk a legmegfelelőbbnek, ezért ebből vásároltunk 6 darabot. A nyári felkészülés után 2011 szeptemberében beindítottuk a robotika szakkört, melyet nagy lelkesedéssel fogadtak a diákok. Minden szakkörre járó diákunk örömmel vette kézbe az alkatrészekkel teli dobozokat, majd elkezdődött a robotépítés. A kreatív tanulók az alapmodell megépítése után rögtön a bővítéshez fogtak. Már akkor látszott, hogy jól döntött az iskola a robotok beszerzésekor, mert nagy volt az érdeklődés és a lelkesedés. Iskolánk nyíltnapjain tartott bemutatóinkat is érdeklődéssel figyelték a szülők és gyermekek egyaránt. Sokan kérdezték, hogyan működnek, és mire lehet ezeket a robotokat használni. A legnagyobb figyelmet a helyszínen a diákok által épített skorpió kapta, mivel ez a robot pontosan úgy reagált, ahogy egy valódi skorpió tette volna. Az érdeklődök megtudták, hogy nemcsak az informatikai szakközépiskolában tanulók járhatnak erre a szakkörre, hanem minden diákunkat szeretettel várunk, aki a programozás rejtelmeibe játékos módon szeretne betekinteni.
A robotikával egyre több felsőoktatási intézmény foglalkozik, így a diákoknak – akiket érdekel a programozás – jó alapot biztosít a továbbtanulásra az iskolai szakkör és intézményünk magasszintű informatikai oktatása. A 2012-ben megváltozott felsőoktatási keretszámok is bizonyítják, hogy informatikai képzésünk kitűnő választás az iskolánk mellett döntő diákok számára. Az új keretszámok szerint 3600 diák tanulhat állami ösztöndíjjal és 4600 részösztöndíjjal az egyetemek és főiskolák informatikai képzésein.
Reméljük, hogy 1-2 éven belül a robotika szakkörrel eljuthatunk arra a szintre is, hogy tanulóink bátran indulhassanak az országos versenyeken.
Pekk Bernadett
informatikatanár, szakkörvezető
Tokaji Péter
rendszergazda