IMG_20180201_1429512018. február 1-jén 14:00-17:00 óra között megrendezésre került az egri Eszterházy Károly Egyetemen a „Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból – Tehetségútlevél a TDK-hoz” nevű rendezvény, ahol három tanulónk képviselte az iskolánkat.

Vida József András (10. D) a tehetségútlevél megszerzése mellett Iskolai egyenlőtlenségek és az autizmus című esszéjének bemutató előadásával II. helyezést ért el a versenyen, Hornyák Mercédesz (11. D) és Ladinszki Kinga (12. D) pedig szintén tehetségútlevelet kaptak.

Az egyetem a pályázati kiírással hidat szeretne képezni a középiskolákban és a felsőoktatásban zajló tehetséggondozás között azzal a céllal, hogy a középiskolai diákok minél hamarabb betekintést nyerhessenek a felsőoktatásban zajló TDK (Tudományos Diákköri mozgalom) tevékenységbe, amely a felsőoktatásban tanuló tehetséges, a tudományos problémafelvetés iránt érzékenységet mutató, vagy egy-egy művészeti ágban kiemelkedő hallgatókat segíti kutatásaik megvalósításában, eredményeik publikálásában.

Így későbbi választásuk és felsőoktatási tanulmányaik megkezdése során tudatosan kereshetik azokat a műhelyeket, melyek segíteni tudják őket. Ennek a tudatosságnak a kialakítását, illetve első lépését támogatja az intézmény által kiírt pályázat.

A verseny igazán színvonalas keretek között zajlott, a tanulók betekintést nyerhettek az egyetemi tanulmányok légkörébe. Nagyon jól érezték magukat, és remek tapasztalatokkal gazdagodtak. A jövőben reméljük, hogy még több pályázót indíthat iskolánk.

Kosárkó Györgyi