DSCN6890Pályaorientációs nap a TFG-ben

A 2019/2020-as tanév rendjéről szóló rendelet szerint az iskolák a rendelkezésükre álló tanítás nélküli munkanapok közül egyet kizárólag pályaorientációs célra használhatnak fel. A pályaorientációs napok, programok célja az, hogy segítsék a diákokat a továbbtanulásukat, illetve karrierválasztásukat érintő döntések tudatos átgondolásában, meghozatalában, és megismertessék velük, merre érdemes elindulniuk, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésükre.

2020. január 13.-án intézményünk harmadik alkalommal szervezte meg ezt a programsorozatot. Elemeit több évtized tapasztalatai alapján állítottunk össze, törekedve arra, hogy minden évben bővítsük a tanulók szakma- és önismeretét, illetve értékrendjét annak érdekében, hogy felkészítsük őket a pályaválasztásra.

Már a tanév elején megkezdtük az előkészületeket. Úgy építettük fel a napot, hogy a gimnáziumi és a szakképzésben tanuló diákjaink is hasznos ismeretekkel gazdagodjanak. Pataki Zsolt gyakorlati oktatásvezető felvette a kapcsolatot azokkal a cégekkel, vállalatokkal, melyek képzési kínálatunkhoz köthetők, és szervezetük bemutatásával hozzájárulhatnak a diákok pályaorientációjához.

Az EFOP-3.9.2-16-2017-00030 számú, „Humánkapacitások fejlesztése a Sárospatak – Tokaj térségben” című pályázat segítségével a teljes 9.-es évfolyam részére a régió jelentősebb vállalataihoz szerveztünk üzem- illetve gyárlátogatásokat. Szinte mindenhol felmerült az a kérdés, hogy miért ilyen fiataloknak szervezzük, s az adott cégnek milyen haszna származhat a látogatásból. A vállalatok az egyszerűbb, fizikai munkaköröktől kezdve a főmérnöki, HR vezetői munkakörig bemutatják a munkaköröket, -folyamatokat és -feladatokat. A fiatalok így valós képet kaphatnak arról, hogy milyen kompetenciák, végzettségek szükségesek az egyes munkakörök betöltéséhez. A helyszínek esetében igyekeztünk olyan cégeket választani, ahol nagyobb számú a foglakoztatás, modern vállalati technológiát üzemeltetnek, és a fiatalok számára ismerős márkaneveket képviselnek. A 9. A és a 9. B biológusai a szerencsi Nestlé gyárba látogattak, ahol megtekinthették a közép-európai regionális kávé- és kakaóitalpor gyártó és -töltő üzemet, amely közel 30 országot lát el az itt készülő termékekkel. Szintén Szerencsre utaztak a sport ágazati képzésben résztvevők, akik a Szerencsi Városi Tanuszodában ismerkedtek meg az úszómesteri munkakörrel, információt kaptak az úszómesteri tevékenységhez szükséges végzettségről és az elhelyezkedési lehetőségekről. Egy teljes nagy buszt töltöttünk meg azokkal a tanulókkal (a 9. F rendészet és 9. E informatika ágazati képzésben résztvevőkkel), akik Mátészalkára, a japán Hoya szemüveglencse gyárba látogattak. Itt betekintést kaptunk a lencsegyártás teljes menetébe, kezdve a rendelések beérkezésétől a késztermékek raktározásáig, A tanulók által feltett kérdésekre is készségesen feleltek a cég munkatársai. A karrierrel kapcsolatos érdeklődésünkre is korrekt, motiváló válaszok érkeztek pl. a nyelvtanulás fontossága, a csapatban történő munkavégzés kiemelése, illetve a termeléshez köthető szabályok maximális tisztelete.

A harmadik nagy busz Nyírbátorba utazott, ahol két helyi gyárba látogattak el tanulóink. 20 fő (9. pedagógia) az Unilever gyárban a háztartás-vegyipari és kozmetikai részleggel ismerkedett meg. Másik 25 fő (9. ügyvitel és a 9. belügyi gimnáziumi osztály tagjai) a sokak számára kevésbé ismert DIEHL AVIATION Hungray Kft. telephelyén tett látogatást. A DIEHL jelenleg közel 700 embernek biztosít munkát, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő repülőgép-alkatrész gyára, illetve egyike a légiközlekedési iparban nemzetközi szinten is elismert legszínvonalasabb beszállítóknak. A nyírbátori telephelyén klímacsövek, oldalfalak, ablakárnyékolók, ajtók és ajtókeretek, izolálócsomagok előállítását végzik, valamint tervezési, fejlesztési, konstrukciós és minősítési feladatokat látnak el.

Összességében hasznosnak ítélték mind a diákok, mind a kísérő kollégák a szakmai üzemlátogatásokat. A jövőben is célszerű lenne hasonló pályaorientációs napokat szervezni, minél több helyre eljutni, hiszen ezek az alkalmak nagyon gyorsan és hatékonyan képesek fejleszteni a tanulók szemléletét.

A 10. évfolyamos gimnáziumi tanulók a B-A-Z Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársainak segítségével fakultáció- és pályaválasztási döntést elősegítő tréningen vettek részt. Szakgimnáziumi diákjaink a B-A-Z Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának bűnmegelőzési, valamint a Miskolci Törvényszék Nyitott Bíróság programjának keretében a diákmunkával kapcsolatos előadást hallgatták meg, önismereti, konfliktuskezelési és kommunikációs tréningeken vettek részt. ,,Öregdiákjaink” és kollégáink is szívesen vállalták, hogy mesélnek saját életpályájuk alakulásáról, továbbtanulásukról, jelenlegi foglalkozásukról.

A 11-12. évfolyam és az OKJ képzések tanulóinak bemutatkozott az Országos Diákhitel Központ. Nagy érdeklődés fogadta a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Tokaji Járási Hivatalának Foglalkoztatási Osztályáról érkező szakemberek előadásait is. 

A diákok továbbtanulási irányuknak megfelelően hallgathattak előadásokat, s tehettek fel őket érdeklő kérdéseket tanszékvezetőknek, egyetemi oktatóknak és hallgatóknak is. Sokszínű volt a kínálat, eljöttek hozzánk a felsőoktatási intézmények, melyek képviselőivel együttműködésünk többéves hagyományra tekint vissza. Iskolánk rendkívül fontosnak tartja, hogy a tovább tanulás előtt álló diákoknak ne kelljen messzire utazniuk az egyetemek képzési szerkezetére, a felvételi menetére, az államilag finanszírozott félévekre, az ösztöndíj lehetőségekre vonatkozó tájékoztatás megszerzése érdekében. Így az érettségi vizsga előtt álló tanulóink, valamint a szakképzésben résztvevő fiatalok és a 11. osztályosok több helyszínen nyerhettek betekintést a felsőoktatási képzésekbe, az ott folyó munkába.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy ellátogattak hozzánk a Budapesti Műszaki Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Egerben, Sárospatakon és Gyöngyösön működő campusainak képviselői. Nagy érdeklődés kísérte a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának felvételi tájékoztatóját és bemutatóját is.

Reméljük, hogy a program új lehetőségeket és motivációt nyújtott tanulóink számára, segítve őket a pályaorientációval kapcsolatos döntéseik meghozatalában.

Dévaldné Orosz Beatrix
Igazgatóhelyettes
Pataki Zsolt
gyakorlati oktatásvezető