rendornap1.jpg2015. április 25-én az Országos Rendőr-főkapitányság meghívására a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 40 diákja vett részt a budapesti Városligetben megrendezett V. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon. A részvételt teljes egészében az ORFK finanszírozta, ugyanis állták az útiköltséget, valamint a teljes ellátást, ami minden igényt kielégítő tízórait és uzsonnát, a Petőfi Csarnokban elfogyasztott meleg ebédet, valamint egy ajándék sapkát jelentett. A hajnali indulásért gyorsan kárpótolt minket a rengeteg érdekes látnivaló és a bemutatók sokasága. Az időjárás is a kegyeibe fogadta a társaságot, egész nap szikrázó napsütésben volt részünk. Megérkezésünket követően a rendezők egész napra biztosítottak mellénk kísérőt egy rendészeti szakközépiskolába járó diák személyében, aki nagyon közvetlen, jól felkészült és segítőkész volt. Hazainduláskor már félig barátként köszöntünk el Robitól.

A programok során láttunk a Magyar Honvédségtől látványos (puskadobálós, forgatós) díszelgést, tonfa-, kutyás, kommandós, és küzdősport bemutatókat, lovas rendőrök produkcióját. A statikus kiállítási részen megnézhettük a jelenkor és a régmúlt eszközeit, ruhákat, autókat. Ismerősökkel is találkoztunk, ugyanis a Közszolgálati Egyetem sátoránál összefutottunk a gimnáziumban tavaly érettségizett Kőpájer Gergővel, akinél így protekciónk is volt, és mint házigazda mutogatta a tokaji diákoknak a fegyvereket. Igaz, nem hivatalosan volt jelen, de a közönség soraiban találkoztunk a másik tavaly végzett Közszolgálati Egyetemre felvett egykori diákunkkal Rudolf Gáborral is. Néhány diák nemcsak a bőséges és nagyon finom élelmezéstől gyarapodott súlyban a kirándulás során, hanem a felpróbált golyóálló mellényektől és különböző védőeszközöktől is.

Különösen nagy sikert arattak a Terrorelhárítási Központ eszközei, bemutatói, valamint a bűnmegelőzési sátor, ahol héliummal töltött lufiért cserébe drogtesztet lehetett kitölteni. A sátor népszerűségét jelzi, hogy a rendőrnap vége felé a gimis diákokat nemcsak az ajándékba kapott sapkákról, hanem héliumtól elvékonyodott, rajzfilmfigurákhoz illő hangjukról lehetett megismerni.

Mindent egybevetve elmondhatjuk, hogy egy tartalmas kiránduláson vagyunk túl, ahol nagyon jól éreztük magunkat. A Rendőrség kitett magáért és egy alaposan megszervezett rendezvényt biztosított az érdeklődők számára. A nap végén kellemesen elfáradva, rengeteg élménnyel gazdagodva érkeztünk meg Tokajba.

Nagy Csaba
r. alezredes, óraadó szaktanár