20191009_1408152019. október 09-én, Miskolcon megrendezésre került az Országos Haditorna Csapatverseny megyei döntője, ahol iskolánkat, a SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumát Gombos Gyula, Fercsák István, Illés Zsolt, Kelemen Zalán 9. F tanulók képviselték. Annak ellenére, hogy intézményünk tanulói először vettek részt ebben a versenyben és ők voltak a legfiatalabbak, szép teljesítményt nyújtottak.

A diákoknak elméleti és gyakorlati versenyszámban kellett tudásukról képet adni. Az elméleti tudást egy úgynevezett hadi TOTÓ mérte. Ezután fizika állapotfelmérésen kellett számot adni ügyességükről, ami katonai zubbony gyors felvételéből, kúszásból, gumiabroncsokon belüli futásról, szlalomozásból és súlycipelésből tevődött össze. Ebben a számban annyira ügyesek voltak, hogy ott a helyszínen már meg is dicsérték a csapatot. Mindezeket a számokat úgy kellett végrehajtaniuk, hogy gyakorló gépfegyver volt a kezükben, amit cipelniük kellett. Majd mindezek után gyakorló kézigránátot kellett dobniuk 20, 15, 10, 5 méterről egy meghatározott célterületre. 20-15 méterről álló helyzetből, 10 méterről térdelő állásból és 5 méterről fekve kellett a dobásokat végrehajtani. Kellőképpen elfáradva ezután átmentünk a lövészetre, ahol öt célpontot kellett eltalálniuk a gyerekeknek, ami időre ment. Természetesen a nehézség itt megtalálható volt, mert minden célpontot el kellett találniuk, addig nem mehettek tovább. Ezután az egészségügyi sátorban folytattuk a versenyt, ahol 15 kérdésből álló tesztet kitölteniük, majd gyakorlati feladat következett. Itt szituációs feladatot hajtottak végre, ami újraélesztésből és alkar törés sérülés ellátásából állt. Itt is időre ment minden. Majd a csapatnak tereptárgy távolságát, méretét, elhelyezkedését kellett meghatározni adott pozícióból, ami minimum 40 méterre helyezkedett el, és 8 percen belül kellet végrehajtani. Az utolsó feladat egy 25*25 méteres mátrix pálya volt, amit egy térkép alapján kellett bejárniuk. Az adott pontot eltévesztették akkor értékes pontokat lehetett veszíteni.

Büszkék vagyunk rájuk, hogy bár nem ők jutottak be az országos döntőbe, egy ilyen összetett versenyben kiváló eredményt értek el.

Köszönetet érdemelnek a diákok, akik minden erejüket és tudásukat beleadták, hogy iskolánk, a SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma nevét tovább öregbítsék ezen a versenyen.

Szabó Tamás
kísérő, felkészítő tanár