12019. május 18-án Miskolcon, a Miskolci Egyetem sportpályáján rendezték meg idén az országos Diákolimpia Target Sprint Sportlövészet versenyszámát, amelyen iskolánk, a SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma először képviseltette magát. Ungvári Vivien 11. C, Balogh Eszter 12. F és Hímer Dorina 12. F osztályos tanuló vett részt mind az egyéni, mind a csapatversenyben, légpisztoly és légpuska versenyszámban.

A Target Sprint ötvözi a futást a sportlövészettel, az ügyességet a pontossággal. Szabálya a biatlon versenyszámon alapul. 1200 méter futásból és 10 méterre lévő, 35 mm átmérőjű bukócélok leküzdéséből álló komplex, nagy állóképességet és pontos lőkészséget igénylő versenyszám. A sportlövészeknek az 1200 métert 3×400 méteres résztávokban kell teljesíteniük, miközben körönként 5-5 bukócélt küzdenek le. A versenyzőknek a légpuskát nem kell a hátukra venni a futás ideje alatt, azt a lőállásokban hagyják.

A versenyen több mint 250 fő vett részt, különböző korcsoportokra bontva. A lányok az V-VI. korcsoportban versenyeztek mindkét sportágban, ahol 30-30 fő és 10-10 csapat mérte össze erejét. Mindkét versenyszám elődöntővel kezdődött, ahol már látszott, hogy igen keményen kell küzdeni a továbbjutáshoz. Az első szám a légpisztoly volt, ahol sikeresen vették az akadályt a lányok és bejutottak a döntőbe, egyénileg és csapatban egyaránt. Egy kis szünet után – melyet mentális és erőnléti rákészüléssel töltöttünk – jött a döntő várva várt pillanata. Mindannyian izgultunk, de kellő önbizalommal és felkészültséggel nekivágtak és sikeres eredményt hoztak, annak ellenére, hogy kevés volt a két döntő közötti pihenő idő és nagy volt a meleg. Az eredmény pedig nem más, mint a II. hely, azaz az ezüstérem a DIÁKOLIMPIÁN.

Az eredmény hevében és örömében készültünk a légpuska versenyszámra, ahol az elődöntőben szintén meg kellett mérkőzni valamennyi versenyzővel, hogy bejuthassunk a döntőbe, ami sikerült, egyénileg és csapatként is. A résztvevők ekkor már nagyon fáradtak voltak, hiszen túl voltak 3600 méter futáson és fejenként 30 lövésen. Egy kis pihenő után, kimerülten vágtak neki az utolsó 1200 méternek és fejenként 20 lövésnek. Nagyon látszott, hogy az utolsó erejüket is összeszedték a célba érkezéshez. Légpuskában a dobogóról mindösszesen 0,14 másodperccel maradtunk le, ami egy kis szomorúságot okozott a lányoknak, ugyanakkor boldogsággal töltötte el Őket a II. helyezés.

Összegzésként elmondhatom, annak ellenére, hogy iskolánk légpisztollyal nem rendelkezik, a lányok nagyon szépen teljesítettek. A külső segítségért szeretnék köszönetet mondani Dr. Nyilas Istvánnak, a Magyar Sportlövők Szövetsége Target Sprint Szakág vezetőjének. Köszönet illeti a szervezőket is, akik megengedték, hogy a verseny előtt egy kicsit gyakorolhassunk még.

Nagy elismerést érdemelnek a lányok, azaz Ungvári Vivien, Balogh Eszter és Hímer Dorina, akik minden erejüket beleadták, hogy a legelső versenyünkön ilyen szép eredményt érjenek el, s ezzel öregbítsék iskolánk, a SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma hírnevét.

E kiemelkedő teljesítményről az ÉReTT, azaz az Észak-magyarországi Rendészeti Tehetségsegítő Tanács szakmai műhelybeszélgetésén 2019. május 23-án beszámoltunk, a felkészülés folyamán szerzett tapasztalatainkat a többi tagszervezettel jó gyakorlatként megosztottuk.

Szabó Tamás
felkészítő- és kísérőtanár