2022. május 22-én Budapesten, a Csepel Sport Club atlétikai sportpályáján rendezték meg idén az országos Diákolimpia Target Sprint Sportlövészet versenyszámát, amelyen a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium hat versenyzője is részt vett. Mind a hatan a 11. F osztály tanulói, akik osztályfőnökük, egyben felkészítő tanáruk: Szabó Tamás vezetésével jutottak el Budapestre. 3 lány – Bodó Rita, Ducsai Réka Éva, Homovics Vivien – és három fiú – Gyulai Péter, Illés Zsolt Roland és Szemán Tamás – lépett pályára az intézmény képviseletében. A versenyzők egyéni és csapatversenyben légpisztoly és légpuska versenyszámban egyaránt indultak.

A Target Sprint ötvözi a futást a sportlövészettel, az ügyességet a pontossággal. Szabálya a biatlon versenyszámon alapul. 1200 méter futásból és 10 méterre lévő, 35 mm átmérőjű bukócélok leküzdéséből álló komplex, nagy állóképességet és pontos lőkészséget igénylő versenyszám. A sportlövészeknek az 1200 métert 3×400 méteres résztávokban kell teljesíteniük, miközben körönként 5-5 bukócélt küzdenek le. A versenyzőknek a légpuskát nem kell a hátukra venni a futás ideje alatt, azt a lőállásokban hagyják.

A versenyen többszáz diák vett részt, különböző korcsoportokra bontva. Az iskolánk versenyzői mindkét sportágban a VI. korcsoportban mérettették meg magukat, ahol 30-30 fő és 10-10 csapat versenyzett. Az első versenyszám a légpisztoly, a második pedig a légpuska volt. Szerencsére volt idő a két szám között, így testileg és lelkileg is felkészültünk a puskára. Mind a két számban a versenyzők a nagy meleg ellenére teljes erőbedobással küzdöttek, s a pálya széléről felkészítő tanáruknak sikerült lelkileg erőt adnia a fiataloknak.

Eredmények légpisztoly versenyszámban lány egyéni kategóriában:

 • II. Bodó Rita, ezüstérem
 • III. Ducsai Réka Éva, bronzérem
 • IV. Homovics Vivien

Eredmény légpisztoly versenyszámban lány csapat kategóriában:

 1. helyezés, aranyérem

Eredmények légpisztoly versenyszámban fiú egyéni kategóriában:

 • V. Gyulai Péter
 • VII. Szemán Tamás
 • VIII. Illés Zsolt Roland

Eredmények légpisztoly versenyszámban fiú csapat kategóriában:

 1. helyezés, ezüstérem

Eredmények légpuska versenyszámban lány egyéni kategóriában:

 • nem került kiírásra

Eredmények légpuska versenyszámban lány csapat kategóriában:

 1. helyezés, ezüstérem

Eredmények légpuska versenyszámban fiú egyéni kategóriában:

 • V. Gyulai Péter
 • XVI. Szemán Tamás
 • XVII. Illés Zsolt Roland

Eredmények légpuska versenyszámban fiú csapat kategóriában:

 1. helyezés, ezüstérem

A diákok az eredmények hallatán teljesen kicserélődtek, szinte már el is felejtették a verseny fáradalmait, átadták magukat az örömnek. Összesen 14 érmet hoztunk el a versenyről.

Összességében elmondhatom, hogy a lányok-fiúk nagyon szépen teljesítettek. Megérte a fáradságos munka, a délutáni edzés. A jövőben is szeretnék ezekkel a versenyszámokkal foglalkozni, versenyekre járni. Nagyon köszönjük az eddigi lehetőségeket, s a előre is köszönjük iskolánk igazgató asszonyának, valamint fenntartójának, a Szerencsi Szakképzési Centrumnak a támogatását.

Tokaj, 2022. május 23.

Szabó Tamás

edző, felkészítő, kísérő