1Talán nem is ok nélkül gondolják sokan, hogy egy mai tinédzsert nemigen lehet rávenni egy opera előadás megtekintésére. Igazi öröm számunkra, hogy erre az előítéletre jócskán rácáfolt a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolának az az 5 osztálya, amelyik részt vett az Erkel Színház „OperaKaland” sorozatának legutóbbi előadásán.

Igazi bátorságnak, már-már vakmerőségnek hittük 2013-ban az Operaház és az Erkel Színház kezdeményezését, hogy iskolás gyerekeknek rendeznek opera előadásokat. Az eltelt három év igazolta az ötlet helyességét. Sok ezer gyerekhez vitte közel a legnehezebb, legösszetettebb zenei műfajt, segített annak megértésében, reméljük megszerettetésében is.

Kitűnő pedagógiai érzékkel, a fiatalokhoz közelálló módszerekkel, sokszor kedves humorral segítették az opera megértését, adták át azt a tudást, amivel értő, kedvelő és élvező közönségévé válhatnak ennek a különlegesen gazdag műfajnak. Fantasztikus művészek tolmácsolták a magyar és nemzetközi operairodalom legismertebb darabjait a legmagasabb művészeti szinten a gyerekeknek. A világhírű művészekből sugárzó tehetség, a közönség iránt érzett szeretetüknek őszinte megnyilvánulása, a színpadon nyújtott fantasztikus teljesítményük magával ragadta, elbűvölte és befogadóvá változtatta a rakoncátlannak, kezelhetetlennek, fegyelmezetlennek kikiáltott fiatalokat.

A csodálatos környezet, a magas minőség, a lenyűgöző színvonal megtette hatását. Biztosak lehetünk benne, hogy nem ugyanazok a fiatalok jöttek ki az előadásról, akik bementek. Büszkék vagyunk rá, hogy iskolánk a kezdetektől részt vesz a programban, és sok száz tokaji gimnazistának, szakközépiskolai tanulónak tudtunk így életre szóló élményt nyújtani.

Ez a sorozat folytatódott május 10-én Mozart: A varázsfuvola című operájának a megtekintésével. Mozart bonyolult és rejtelmes remekműve Szinetár Miklós rendezésében került a színpadra. Az előadást jellemző mesevilág, a szabadkőműves jegyek, a 3D hatású vetítések uralta látványvilág magával ragadta diákjainkat. Különösen Papageno, a madarász fecsegő, vicces figurája nyerte el a diákok tetszését. Csodálva hallgatták a „három égi szende gyermek” – 8-10 éves gyermekek által gyönyörű, csillogó tiszta hangon énekelt – énekét is. Meglepődtek a szoprán hangon megszólaló kisfiút hallva, áhítattal hallgatták az Éj királynője áriáját, Papagena és Papageno duettjét. Tapsvihar, sikítás, vastaps jelezte a tetszés mértékét. Az előadás végén azt mondták tanítványaink, hatalmas élmény volt élőben látni és hallani a darabot. Az énekórán meghallgatott és elénekelt részeket is szépnek és érdekesnek találták, de itt „élőben” minden sokkal izgalmasabb és felemelőbb volt. Reméljük, a megélt varázslat soha nem múló élménye marad diákjainknak. Optimizmusra ad okot, hogy a vonaton hazafelé jövet nagyon sokan már arról érdeklődtek, jöhetnek-e a soron következő Bánk bán előadásra vagy Puccini: Bohémélet című operájának megtekintésére.

Iskolánk örömmel törekszik majd kielégíteni tanulóinknak ilyen irányú igényeit. Köszönjük az Operaház és az Erkel Színház által nyújtott lehetőséget, és hálásak vagyunk azért, hogy mindennek részesei lehetünk.

Mihalik-Máté Krisztina ének-zene tanár, kísérő