trittau-1Szeptember első hetét húsz TFG-s tanuló, köztük én is, nem az iskolapadban kezdtük, mégis igazán sokat tanulhattunk egymástól, egymásról németül és angolul. Németországból, a több mint 30 éves közös múltra visszatekintő partneriskolánkból, Trittauból egy cserediákprogram keretében érkeztek hozzánk diákok, akik 6 napig nálunk „laktak”, így betekinthettek egy magyar család hétköznapjaiba.

Eleinte kissé nehézkes volt átállni arra, hogy idegen nyelven kommunikáljunk, de hamar megismerkedtünk, jól meg tudtuk egymást érteni, hiszen a személyes találkozás előtt már hetekkel korábban felvettük egymással a kapcsolatot. Volt, aki e-mailezett, sokan az Instagramon tartották a kapcsolatot, néhányan pedig a németeknél kedvelt WhatsApp-on írtak a partnereiknek.

Vasárnap, a nyári szünet utolsó napját a családokkal töltötték a német diákok, szabadprogram volt, mi strandra mentünk, hiszen nagyon meleg idő volt. Hétfőn aztán kezdetét vették a közös programok: az évnyitó után iskolánk igazgatója köszöntötte a vendégeket, bejártuk az iskolánkat, bemutattuk Tokaj nevezetességeit (természetesen németül), megcsodáltuk a színházat és a Zsinagógát. Délután a Rákóczi-pincében vártak minket, ahol a pince és a lovagterem megtekintése után mustot kóstoltunk. Kedden Lillafüredre látogattunk el, ahol megcsodáltuk a méltán híres István-barlangot és sok érdekes dolgot tudhattunk meg az idegenvezetőtől a cseppkövekről és a barlang kialakulásáról. A Függőkertben és a vízesésnél sok fényképet készítettünk, de a Hámori-tó melletti játszóteret is kipróbáltuk. Szerdán első utunk a Mézes Gergő Méhészetbe vezetett Vizsolyban. Itt vicces kalapokban közelről szemléltük meg a méheket, megkerestük a méhkirálynőt, figyeltük a szorgos dolgozókat, akik már télére gyűjtik a virágport. Több mint 20 féle mézet kóstolhattunk és ajándékba mindenki egy kis üveg mézet kapott. Ezt követően a Boldogkőváralján álló várat néztük meg, s mivel ez elég magasan van, innen gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé. Csütörtök, az utolsó közösen eltöltött nap is igazán sokszínű volt. Első órában minden német diák magyar vendéglátójának éppen aktuális óráján vehetett részt, belekóstolva ezzel is a magyar diákok életébe, iskolai tanulmányaiba. A délelőtt következő eseménye kisvonatozás volt, mely sok német diáknak és tanárnak is első ilyen utazása volt. Büszkén mutattuk meg nekik a Fesztiválkatlant, ahol meséltek nekünk az itteni programokról és eseményekről, és természetesen kipróbáltuk a színpadot is, ahol néhány vállalkozó kedvű TFG-s diák magyar néptáncot tanított német vendégeinknek. A nap hátralévő részét az iskolában töltöttük, ahol játékos vetélkedőkön vettünk részt a Goethe Intézettől kölcsön kapott Wanderkoffer jóvoltából, mely sok érdekes országismereti és nyelvi fejtörőt tartalmazott. A délutáni „búcsúpartin” a német diákok és tanárok is megkóstolhatták a finom magyar gulyáslevest. Az esték is eseménydúsan teltek, hiszen mindig szerveztünk magunknak is programot, sosem unatkoztunk. Pénteken reggel sírva búcsúztunk el egymástól, de jövőre újra találkozhatunk, amikor mi megyünk Trittauba.

Diáktársaimmal együtt úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt bekapcsolódni ebbe a cserediák programba. Ez alatt a pár nap alatt fejlődött a nyelvtudásunk, élményekkel gazdagodtunk és barátságok is szövődtek. Egy év múlva mi utazunk Németországba és képviseljük iskolánkat Trittauban. Már most nagyon várjuk!

Gáspár Dominika
10. A