mozgi1A tokaji kajakost a hajóját a célba „rúgó” fehérorosz riválisa győzte le Kínában.

Kajak-kenu. A kajakosok speciális, nyolcas alakú, 400 méteres pályán mérték össze tudásukat. Mozgi Milán a negyeddöntőben a német Tim Weisst győzte le 1:32,712-vel. Az elődöntőt az erős szél miatt pár perces halasztással rendezték. Ebben Mozgi Milán két és fél másodpercet vert a szerb Bojan Milinkovics­ra – ideje 1:33,633 perc volt –, így számára felcsillant az aranyérem kiharcolásának lehetősége. A fináléban Mozgi óriási versenyt vívott a fehérorosz Sztaniszlav Dajnekával és az órával. A Tokaji VSC 16 éves kiválósága 1:37,336-os időt ért el és mindössze 4 tizeddel veszített, így a dobogó második fokára állhatott fel.

Többször vezetett

– Pocsék volt az idő Nankingban – kezdte a vonal végén Mozgi Milán. – Többször vezettem és mindvégig bíztam elsőségemben. A célegyenesben, ahol minden eldőlt, szembeszéllel és nagy hullámokkal találtuk magunkat szembe. A fehérorosz fiú végül, ahogyan mi mondani szoktuk, berúgta a hajóját a célba, ezzel diadalmaskodott. Ettől függetlenül természetesen nagyon boldog vagyok, madarat lehet velem fogatni.

Nyolc esztendeje

– Az interneten követtem az eseményeket – vette át a szót Simon László, Mozgi Milán edzője. – Tanítványom ezüstérme könnyeket csalt a szemembe, ilyen szereplésről álmodtam és álmodtunk. Egy esztendővel ezelőtt már annak is nagyon örültem volna, ha kijut az ifjúságiak nyári olimpiájára, ahol most majdnem aranyérmes lett. Kihozta magából a maximumot, csak a dicséret hangján szólhatok róla. Nagyszerű teljesítménye óta többször visszagondoltam nyolcéves, közös munkálkodásunkra, most pedig csak nagy szavakat használhatok: Tokaj ablakot nyitott a kajakos világra. Nagyon várjuk haza Milánt, akinek tiszteletére nagy fogadást szervezünk.

Nankingban ma pihenő vár a kajakosokra, akik kedden és szerdán a szlalomversenyben mérik össze tudásukat. A táv ugyancsak 400 méter lesz, a rajthoz állókat pedig ugyancsak párosával indítják a síkvizi pályán. A fiataloknak – köztük Mozgi Milánnak – kapukat is meg kell kerülnie. Simon László szerint a szlalomban az állóképesség és a gyorsaság mellett az ügyességnek is döntő szerepe lesz – és ezek mind „fekszenek” a tokaji fiatalembernek.

Forrás: http://www.eszak.hu/sport/2014/08/24/mozgi-milan-ezustermet-szerzett-nankingban.eszak