20210416_113218Nagy örömmel és óriási elismeréssel adunk hírt Titkó Eszter, a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium 12.A osztályos tanulójának legfrissebb, kimagasló eredményeiről.

Titkó Eszter a nagy múltú és rangos Implom József Középiskolai Helyesírási Versenyen az előző tanévben rendkívül sikeresen szerepelt. 2020. februárjában még személyesen vehetett részt a Gyulán megrendezett Kárpát-medencei döntőben.

A felkészülést a megváltozott külső körülmények között a következő hónapokban is tovább folytatta Takács Ágnes tanárnővel. Igen szorgosan és mozgalmasan telt számukra a nyári szünet, s a 2020/2021-es tanév őszi-, téli hónapjai is, hiszen Eszter tehetségét és elkötelezettségét kiaknázva kettős célt tűztek ki a középiskolai tanulmányok utolsó évére: a magyar irodalom OKTV-re, valamint a helyesírási versenyre nevezést és minél alaposabb felkészülést.

Az áldozatos munka meghozta gyümölcsét, hiszen az Implom József Helyesírási Verseny 2020. december 3-án online formában megtartott megyei fordulóját Eszter megnyerte, így Borsod–Abaúj–Zemplén megyét – a tavalyi évhez hasonlóan – ő képviselte a 2021. február 26-án online lebonyolított Kárpát-medencei döntőben. A hagyományoknak megfelelően két feladattípussal mérettetett meg a résztvevők anyanyelvi tudatossága és precizitása: egy feladatlap kitöltésével és egy Bethlen Gáborról szóló tollbamondással kellett bizonyítaniuk felkészültségüket. Eszter mindkét területen kiválóan teljesített, így a gimnáziumi kategóriában a dobogóról csupán néhány százalékkal lemaradva, az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének 7. helyezettje lett.

Az egyik hivatalos köszöntőben elhangzott, hogy nyelvünk egy sziget az indoeurópai nyelvek tengerében. Egy olyan varázslatos sziget, melynek értékeit csak mi – akiknek anyanyelve a magyar – ismerhetjük igazán: aki magyarul beszél, az érti meg teljesen a magyar irodalom szépségeit, és aki foglalkozik az anyanyelvvel, mindenképpen elismerésre és tiszteletre érdemes, legyen akár tanár, akár ambiciózus diák. Egy másik köszöntő hangsúlyozta, hogy e nemes versengés segít rátalálni nyelv és irodalom, tudomány és művészet összetartozására, kölcsönhatásuk éltető és felemelő világára.

Ezeket az emelkedett gondolatokat Titkó Eszter a legmélyebb tartalommal töltötte és tölti meg, hiszen az irodalommal is behatóan foglalkozik. A magyar irodalom OKTV fordulóin a minden korszakra, műfajra, számtalan alkotóra és műre vonatkozó ismereteken túl, különös mélységben számot kellett adnia egy választott műről és az ahhoz kapcsolódó szakirodalomról. Titkó Eszter és Takács Ágnes tanárnő így egy több hónapon át tartó időutazáson vettek részt, hiszen Mikes Kelemen Törökországi leveleit és a hozzá kapcsolódó elemzéseket tanulmányozták rendkívüli alapossággal. Ennek és széleskörű ismereteinek köszönhetően Eszter a 2020. november 30-án megtartott első fordulóból magas pontszámmal jutott tovább, így a 2021. február 10-én Miskolcon megrendezett 2. fordulóban adhatott számot elmélyült tudásáról.

Eszter most már a közép- és emelt szintű érettségire készüléssel tölti a napjait.

Titkó Eszternek és Takács Ágnes tanárnőnek gratulálunk az eddig elért kiváló eredményekhez, és sok hasonló sikert kívánunk!