2017. április 27-én megrendezésre került a Lányok Napja, mely egy országos, interaktív, ingyenes program, a Nők a Tudományban Egyesület szervezésében középiskolás lányok részére. Ez egyben a legnagyobb, lányoknak szóló pályaorientációs kezdeményezés, amely számos országra kiterjed és egész Európában azonos napon rendezik meg..
A „Lányok Napja” akció célja, hogy informálja a lányokat a műszaki és informatikai pálya előnyeiről, ezáltal bővítve látókörüket, tágítva a munka világáról alkotott képüket. A kampány olyan pályaválasztási lehetőségekre hívja fel a lányok figyelmét, amelyekre általában nem gondolnak, és egyben ösztönzi őket, hogy e fontos döntésüket ne az elvárásokra, hanem valós érdeklődési körükre és képességeikre alapozzák.

Az iskolánkból a 9.E, 10.E és 11.E lányaival, mindösszesen 40 fővel érkeztünk Miskolcra, az Miskolci Egyetemre, ahol a gépészmérnöki és informatika kart, a műszaki anyagtudományi kart, valamint a műszaki földtudományi kart látogattuk meg. A regisztráció után a lányokat 15 fős csoportokra osztották karok szerint, és egy ott tanuló diák kísérte őket. A diákok laborokban, termekben, különböző épületekben járhattak, ahol érdekes bemutatókkal szórakoztatták őket. A gyerekek be is kapcsolódhattak egyes kísérletekbe, sőt a bátrabbak meg is kapták az ott elkészített tárgyakat.

Mindösszességében elmondhatom, hogy a lányok pozitív élményekkel gazdagodtak és várják már a jövő évi „Lányok Napját”.

Tokaj, 2017. április 28.

Szabó Tamás
szervező, kísérő