A kutatói munka szépségeivel és érdekességeivel ismerkedtek iskolánk érdeklődő tanulói

2017. szeptember 29-én Debrecenben tölthettünk egy hosszú estét, a Debreceni Egyetem által szervezett Kutatók Éjszakáján. Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat kora délutántól késő éjszakáig rengeteg érdekes programot kínált.

A jó hangulat már a vonaton és a villamoson kialakult. Megérkezésünk után, az egyetem előtti téren a Mentőszolgálat és a Katasztrófavédelem közös bemutatóját láthattuk. Megnéztük a legkorszerűbb mentőautót és mentőhelikoptert. Az előadásokig a szabadidőnket az egyetem épületének megismerésével töltöttük.

A csoportból legtöbben a kémiai kísérletek bemutatóján vettek részt. A „szagos, hangos és színes reakciók” mindenkinek maradandó élményt nyújtottak. Különleges, érdekes és szokatlan jelenségeket figyelhettünk meg, például az égő jeget, vagyis, hogy milyen módon viselkednek az anyagok extrém magas és alacsony hőmérsékleten.  Fénykibocsátással (kemolumineszencia), gázfejlődéssel, periodikus színváltozással járó reakciókat láthattunk. A foszfor öngyulladását és a víz alatti égését a kutató tanárok szórakoztató előadása még érdekesebbé tette.

Az orvosi pálya iránt érdeklődő társaink két előadást látogattak meg, amíg mi „robbantgattunk”. Az elsőn olyan transzgenikus technológiákkal ismerkedtek meg, amelyek az idegtudományok rendkívüli fejlődését eredményezhetik. Betekintést kaptak a kísérletes idegtudomány által használt technikákba. A késő esti előadáson az emberi test anatómiai orvoslásában mélyedtek el, megnézhették egy boncterem felépítését, testközelből megszemlélhették a kutatók vagy hallgatók által elkészített plasztinált preparátumokat. Mindezek fontos szerepe az orvosképzésben vitathatatlan, reméljük a bonctermekben kiállított moulage  gyűjtemény látványa nem riasztotta el a fiúkat az orvosi  hivatás választásától.

A matematika intézetben zártuk a napot, ahol készségfejlesztő játékokkal vezettük le a tudományok iránti érdeklődésünk fölös energiáit.

Tartalmas, szép napot tudhatunk magunk mögött, élményekkel gazdagodva tértünk haza.  A szórakozás mellett rövid betekintést kaptunk a kutatói munka szépségeibe és izgalmába. Láthattuk, hogy egy kitartó, kreatív tudóscsapat munkájának eredményei vannak.  Tapasztalatunk, hogy mi fiatalok is részt vehetünk az újítások támogatásában, kedvet kaphatunk a tudományos életpályához.

  Nagyon örültünk, hogy lehetőségünk volt részt venni ebben a programban és megismerhettük a Debreceni Egyetemet is.

Tokaj, 2017. október 26.

Soltész Csenge és Porkoláb Panna
10.B osztály, biológia tagozat