Egy teljes hét idegennyelvi környezetben családoknál, meghatározó impulzusokat jelent, amitől kitágul a világlátásunk. Egy ilyen élmény kapcsán megerősödik az elhatározás, hogy megéri nyelvtanulásba fektetni az energiáinkat. Olyan barátságok alakulnak ki német és magyar diákok között, amelyek egy életre meghatározóak és a személyes ismerkedés után az online térben is folytatódhatnak.

Ez a célja a németországi cserediák programunknak, amely 36 évvel ezelőtt Trittau és Tokaj gimnáziumai között kezdődött. A két ország tanulói már nyáron felvették egymással a kapcsolatot, így 2022. augusztus 26-án a hamburgi repülőtéren sokan ismerősként örülhettek a találkozásnak.

17 TFG-s diák utazott két kísérővel Trittauba, ahol egy hétig a német családok vendégszeretetét élvezhették, betekinthettek a családok mindennapjaiba és megismerhették Schleswig-Holstein tartomány történelmi városait.

A megérkezést követően a diákjaink a hétvégét a vendéglátó családoknál töltötték, akikkel érdekes szabadidős programokon vettek részt: fürdés a Keleti-tengerben Scharbeutzban, adrenalin bomba a hamburgi Hansa-Park hullámvasútján, rácsodálkozás egy mini világra a Miniatur Wunderland-ban, megkóstoltuk a helyi halspecialitásokat Kiel városában, …

A két csoport közös programjai hétfőn Lübeckben kezdődtek, ahol egy nyomozós játékban megismerhettük a város történelmi utcáit. A vegyes csapatoknak a rejtvény megoldásához elengedhetetlen volt német nyelvtudásuk használata. Jutott idő a híres Niederegger marcipán vásárlására is.

Kedden a gimnázium igazgatója, Thorsten Glaser üdvözölte a csoportunkat. Beszédében hangsúlyozta ennek a hosszú múlttal rendelkező kapcsolatnak a lényegét: nemcsak megismerkedünk egymással, hanem hidakat is építünk az országok között. Ezen a délelőttön diákjaink német tanulók lehettek, s németül tanulhattak kémiát, matekot vagy éppen angolt.

Kirándulásaink következő úticélja Hamburg volt, ahol rácsodálkozhattunk a látványos kikötő nyüzsgésére egy halas szendvics elfogyasztása közben. Szemléletformáló kiállítás volt a következő programelem, a „Dialog im Dunkel” látássérültek világába vezetett be minket. Kihívást jelentett a teljes sötétségben tájékozódni és a német nyelvű segítőnkkel beszélgetni.

A német szervező tanárok kérésére egy közös projektet valósítottunk meg csütörtökön az iskolában, hogy minél több trittaui diákhoz eljussok a cserediákkapcsolat lehetősége. Egy közös gondolatcsere keretében minden diák megfogalmazhatta, hogy miért tartja fontosnak, mi a véleménye a német-magyar cserediák programról. Bemutattuk magyar specialitásainkat, Tokajt és iskolánk sokszínűségét. Az elkészült plakátok még hetekig láthatóak a trittaui gimnázium aulájában.

Kalandos élmény volt diákjaink számára a pénteki túra, egy erdőn keresztül a Lütjensee mellett található minigolf pályához. A csapatjáték vidám hangulata bizonyította, hogy a nyelv nem akadály. Vendéglátóink egy közös pizzázással búcsúztak. Jó volt látni, hogy a diákok közel kerültek egymáshoz és a búcsú nem könnyű. De jövőre Tokajban találkozunk!

 

Mészáros Ágnes és Levik Regina

német nyelvtanárok