Kiváló tehetséggondozó pedagógusoknak adták át a Bonis Bona díjakat. 2020-ig EU-s forrásból évente plusz 1 milliárd forint jut tehetséggondozásra – jelentette be Balog Zoltán.

„A tehetség nem magánügy, hanem egy közösség erőforrása, határon innen és túl – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjátadó ünnepsége, ahol 63 pedagógus részesült elismerésben kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért. Az ünnepségen elhangzott: 2009 óta az állampolgárok adójuk 1%-át fölajánlhatják a Nemzeti Tehetség Program céljaira. Egyre többen döntenek így, 2013-ban már 350 000-en, ami azt jelzi, a tehetség nem magánügy, hanem az egész közösségé. A miniszter kifejtette: a kormányzat szándéka, hogy évente plusz 1 milliárd forinttal egészítse ki az új EU-s finanszírozási ciklusban a Nemzeti Tehetség Program forrásait. Az elismeréseket 2014. március 25-én adták át Budapesten.

A díjátadó ünnepség egyben gálaest is volt: alkalom arra, hogy a legsikeresebben működő programok képviselői produkcióikkal fölmutassák, mennyire sokszínű a tehetséggondozás itthon és a határokon túl – emelte ki Bajor Péter, a díj odaítélést koordináló és az ünnepi gálát szervező Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) elnöke. A rendezvényt, melyet Bartók Béla születésnapja, „A tehetség napja” alkalmából tartottak, a neves zeneszerző zongoradarabjai nyitották meg Lokonszki Barbara egri diák, az Arany János Tehetséggondozó Program résztvevője interpretációjában.

Több évtizeden át tartó, példaértékű tehetséggondozó munkája elismeréseként életműdíjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől:
dr. Dankó József, a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanára ,
Haáz Sándor zenetanár, karnagy, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia alapítója
Kerekes Barnabás, a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium magyar nyelv és irodalom-történelem szakos pedagógusa, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese
Kerényi Sándor oboaművész-tanár, nyugdíjas főiskolai docens, az Oboás Társaság alapítója
Lukácsi Huba rendezőtanár és előadóművész, a budapesti József Attila Gimnáziumban Latinovits Zoltán Diákszínpadának alapítója, később a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium rendezőtanára
Pósa Lajos Széchenyi-díjas matematikus, matematika-tanár
Táborné Vincze Márta a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium matematika tanára

Dr. Dankó József – Bonis Bona életműdíj, 2014. március 25.

Dr. Dankó József – történelem-földrajztanár

A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanára. Tevékenysége, munkája egybeforrt az intézményével, aminek hajdan diákja volt. Nyugdíjba vonulásáig, 2012-ig a Tokaji Ferenc Gimnázium meghatározó tanár egyénisége volt. Széleskörű érdeklődése, nagy tapasztalata, távlatteremtő, stratégiai gondolkodása elismert szaktekintéllyé emelte. Egész pedagógusi életpályáját a gyermekközpontú nevelés és oktatás, ezen belül tehetségekkel való foglalkozás, az új és korszerű módszerek, megoldások keresése és megvalósítása szőtte át. Korszerű ismereteit és gazdag élettapasztalatát beépítette a tanításba, a tehetséggondozásba, szaktanácsadói és szakértői munkájába.

Vezetésével az intézményben megvalósult a természettudományos, a környezeti és az újabb technikai ismeretek és készségek összevont fejlesztése. Megszervezte és vezette a komplex természettudományos tehetséggondozó műhelyt. Nyaranta szaktábort tartott, terepgyakorlattal, megfigyeléssel, méréssel, üzemlátogatással. A műhelyeiből kikerült tanulók országos versenyeken, a KUTDIÁK mozgalomban, és a felsőoktatásban kamatoztatják tudásukat.

Térségi konferenciák és bemutató foglalkozások szervezésével közkinccsé tette azokat a szakmai és módszertani tapasztalatokat, amelyeket a komplex természettudományos tehetségfejlesztés és a projektoktatás területén szerzett.

Dr. Dankó József élen járt a nemzetközi kapcsolatok ápolásában, az új módszerek alkalmazásában, a tehetséggondozásban, a gyakorlatorientált oktatásban. Jövőorientáltsága, széles perspektívájú látásmódja, világra nyitottsága elismerésre méltó.

Forrás:
http://tehetseg.hu/aktualis/jotol-jot-tanulni
http://tehetseg.hu/dr-danko-jozsef-bonis-bona-eletmudij-2014-marcius-25