A Szerencsi Szakképzési Centrum főigazgatójának és kancellárjának együttes intézkedései és ajánlásai a koronavírus járvány megelőzésével kapcsolatban:

Magyarország Kormánya 2020. március 11-én az Operatív Törzs és a belügyminiszter javaslatára arról döntött, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet az ország teljes területére.

A fennálló járványveszély miatt a Szerencsi Szakképzési Centrum vezetése a mai napon az alábbi intézkedéseket hozza meg, illetve a következő ajánlásokat fogalmazza meg:

Kérjük, tartsák be a szükséges teendőket:

  • higiéniai szabályok, különösen a rendszeres és alapos kézfertőtlenítés, gyakori szellőztetés fokozott betartása;
  • az intézmények kiemelten figyeljenek arra, hogy a szükséges fertőtlenítés és takarítás rendszeresen megtörténjen,
  • ha a tanuló vagy oktató fertőzött területen járt, akkor ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát; ha tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel magán, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait. A tünetek jelentkezése esetén a tanuló az iskolától és a duális képzőhelytől, továbbá minden közösségi rendezvénytől maradjon távol,
  • ha az oktatók olyan tanulóról tudnak, aki iskolai program miatt, vagy akár családi szervezésben külföldön, különösen fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé.

A Szerencsi Szakképzési Centrum iskolái a külföldi utazásokat felfüggesztik. Elhalasztjuk a Határtalanul és az Erasmus+ program keretében tervezett kirándulásokat. A Kormány döntése értelmében a Külföldi Nyelvtanulási Program keretében tervezett nyári utazások megszervezésére egy évvel később, 2021-ben kerül sor.

Elhalasztásra kerül, és későbbi időpontban rendezzük meg az április hónapra tervezett Hegyalja Tusa versenyünket, valamint Innovációs napunkat. A Szakmák Éjszakája 2020 rendezvényeivel kapcsolatban később adunk tájékoztatást.

Azok a tanulók, oktatók, akik az elmúlt 14 napban a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus oldalon található Tájékoztatóban meghatározott országban jártak, illetve jelenleg is külföldön tartózkodnak, hazatérésük után 14 napig maradjanak távol az iskola és a duális képzőhely épületeitől, rendezvényeitől. Otthonmaradásuk, az iskola felé megfelelő módon bejelentett és igazolt esetben – repülőjegy, vonatjegy, buszjegy, szállodai számla, stb. – igazolt távollétnek minősül. 

Amennyiben a tanulószerződéssel rendelkező tanulót a duális képzőhely a koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében hazaküldi, a tanuló és a szülő erről haladéktalanul – egy napon belül – köteles értesíteni az iskolát. Ebben az esetben az iskola szervezi meg a tanuló oktatását. A tanuló a tanulószerződés alapján járó juttatást ebben az esetben is kapja, további intézkedésig.

A technikai dolgozók tartsák és tartassák be az intézményekben, kollégiumokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását: vírusölő szer használatával rendszeresen takarítsanak és fertőtlenítsenek a közös helyiségekben.

Tájékoztatjuk a diákokat továbbá arról, hogy jelen pillanatban nincs olyan központi döntés, amely az iskolák bezárását rendelné el, de a helyzet napról napra változhat. Ha erre sor kerül, tájékoztatni fogunk mindenkit, illetve lehetőség szerint élni fogunk a távoktatás lehetőségével.

Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy felelősségteljesen viselkedjen és tartsa be a szükséges óvintézkedéseket!

Kérünk mindenkit, hogy csak a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon (https://koronavirus.gov.hu) szereplő információkat vegye figyelembe.

 A fenti intézkedések és ajánlások visszavonásig érvényesek!

Szerencs, 2020. március 13.

Rubi Zsoltné kancellár                                                                      Bukta Márta főigazgató