88220522_626476011472479_5147291800565710848_nAz írás csak akkor töltheti be rendeltetését, ha éppoly híven tolmácsolja a gondolatot, mint a szabatos, talpraesett élőszó. Az írásbeli gondolatközlés félreérthetetlenségének egyik biztosítéka a kifogástalan helyesírás.” (Szemere Gyula)

A helyesírás a nyelvészet egyik legösszetettebb és legnehezebb területe. Sok nyelvhasználónak okoz nehézséget egy-egy szó helyes leírása. Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny immár 32. alkalommal adott lehetőséget arra, hogy a középiskolai diákok határon innen és határon túl is összemérjék tudásukat ezen a területen. A magyarországi, illetve a határon túli megyék legjobbjai pedig évről évre a Gyulán megrendezésre kerülő kárpát-medencei döntőben méretettnek meg az Implom József-díjért. Az idei évben hatalmas örömünkre Titkó Eszter a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma 11.A osztályos tanulója vívta ki a megyei fordulón a jogot arra, hogy a gimnáziumi kategóriában képviselhesse ezen a magas színvonalú versenyen Borsod-Abaúj-Zemplén megyét.

Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének megnyitóján a gyulai városháza impozáns dísztermében elsőként Dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a versenyzőket és a felkészítőiket, aki ünnepi beszédében kihangsúlyozta a magyar nyelv szeretetének és ápolásának fontosságát. Ezt követően prof. Dr. Szathmári István, a zsűri tiszteletbeli elnöke köszöntőjében megfogalmazta, hogy a döntőbe jutott versenyzőket a magyar nyelv iránti hűségük, szorgalmuk és kitartásuk teszi különlegessé. Ezután Zámori Ida a rendezvénynek helyet adó Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium igazgatója szólt a versenyzőkhöz, kiemelve, hogy ez a verseny magas szintű tapasztalatot, tanulást, figyelmet és gondolkodást igényel a diákoktól.

Gyulán, különböző kategóriákban összesen 112 tanuló mutatta meg a helyesírásban való jártasságát. A tollbamondás is, és az azt követő feladatlap is nagyon magas színvonalú tudást követelt a versenyzőktől. A szoros mezőnyben iskolánk versenyzője végül a maximális 204 pontból 189-et elérve (93%), a 9. legjobb eredménnyel, a 15. helyezést szerezte meg.

Kitartó és áldozatos munkájához gratulálok, és további sok sikert kívánok.

Takács Ágnes
felkészítő tanár