A kórus életében természetesen a zene szeretete, a közös éneklés semmihez sem hasonlítható közösségformáló ereje a vonzó. Talán ez az oka, hogy iskolánk különböző osztálytípusaiból 80-90 fő vállalja azt, hogy a reggel 7 órától tartandó próbákra járjon. Szerencsére ez nem csupán öncélú énekelgetést jelent, mert sok és komoly fellépési lehetőségünk van. Minden tanévben külföldön turnézik a kórus, így 2012 májusában is egy hetes vendégszereplésre utazhattunk Rómába és környékére. A koncertek mellett, megismerkedhettünk az olasz főváros nevezetességeivel, barátságok szövődtek a fogadó iskola énekeseivel. A tanévet a már hagyományos tavaszköszöntő koncertünkkel zártuk a Kulturális és Konferenciaközpontban, ami zsúfolásig megtelt zeneszerető és lelkes felnőtt közönséggel.
A megérdemelt nyári szünet után jó volt látni, hogy milyen örömmel keresték egymás társaságát a kórusunk tagjai. Kíváncsian várták az első próbát, azt, hogy kik léptek a végzősök helyébe. Szerencsére az utánpótlással nincs gond. A 2012-2013-as tanév nagy kihívással kezdődött. Iskolánk 60 éves jubileumát ünnepelte október 6-án, melyre meghívást kaptak városunk vezetői, az elmúlt évtizedekben végzett „öreg” diákjai, iskolánk jelentős szponzorai és számos felsőoktatási intézmény képviselői. A jól sikerült, hangulatos műsorunkat egy közös produkció zárta, együtt énekelte tantestületünk, volt kórustagjaink, az „öreg” diákok az erre az alkalomra alakult zenekarral: „…mert volt már pár utunk, és sok mindent tudunk, de legfőképpen azt, hogy összetartozunk…”.
Iskolánk életében fontosak az ünnepi pillanatok. Mindig színvonalas műsorral emlékezünk meg az október 23-ai eseményekről. Évek óta hagyományos rendezvényünk a Gimi Gála, amit a Paulay Ede Színházban tartunk. A végzős osztályok fellépése után a gála műsor második részében klasszikus kórusművek és könnyűzenei feldolgozások hangoztak el a kórus előadásában, amit szólistáink éneke, valamint Kun Fruzsina zongora kísérete tett színesebbé.
Terveink szerint az énekkar márciusban a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium Vegyeskarát látogatja meg. November végén nagy szeretettel fogadtuk őket. Itt tartózkodásuk alatt megismerkedtek városunkkal, iskolánkkal, megtekintették Zemplén nevezetességeit. A két kórus tagjai ismerkedési esten nagyon jól összebarátkoztak, hiszen a zene ehhez a legszorosabb kapocs. A jó hangulatot a karaoke parti biztosította.
Az év legszebb ünnepe a karácsony, amire nagy várakozással készülünk. Advent első vasárnapjának délelőttjén az erdélyi vendégeink a református templomban adtak nagysikerű hangversenyt. Hittel teli, szívből szóló énekük szeretete sugárzott, útravalót adva az elkövetkező adventi csendes ünnepváráshoz.
Az év utolsó tanítási napja különleges, ez a nap iskolánkban is az ünnepvárással telik. Kórusunkkal igyekszünk szebbé varázsolni a magunk és minden iskolai tanuló karácsonyát. Az első óra karácsonyi hangversennyel indult, s ez a hangulat nem ért véget, hiszen az első aulában minden szünetben szóltak a karácsonyi dalok és slágerek. Előadó bárki lehetett, mert az egész iskola együtt énekelt a kivetített szövegek segítségével. Az utolsó szünetben végzőseink énekelve, táncolva körbe járták a karácsonyfát. Ebben az emelkedett hangulatban ért véget a 2012-es év az ifjúsági vegyes kórus tagjai számára is.

Pásztor Istvánné
kórusvezető