kiállítás-1“Vétkesek közt cinkos, aki néma…” címmel november 26-án nyílt meg Az Élet Menete Alapítvány vándorkiállítása a SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma könyvtárában.

A holokauszt a 20. század egyik legnagyobb tragédiája. Az áldozatokról, az elkövetőkről és az embermentőkről sokat beszéltünk már. A csendes szemlélőkről, azokról, akik ugyan szemtanúi voltak a holokausztnak vagy egyes szakaszainak, ugyanakkor úgy gondolták, hogy kívül maradhatnak az eseményeken, mert nem érintettek benne, sokkal kevesebb szó esett. Ez a kiállítás erről a hozzáállásról szól. Hogy mihez vezethet a kívülállás, azt a német evangélikus egyház egyik vezetője fogalmazta meg már abban a korban: “Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hiszen nem voltam kommunista. Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam, hiszen nem voltam szakszervezeti tag. Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, mert nem voltam szocialista. Amikor a zsidókat bezárták, csendben maradtam, mert nem voltam zsidó. Amikor engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna”. 

Ez a kívülálló magatartás, passzivitás napjainknak is égető problémája. Mindannyian tudnánk eseteket mondani a közömbösségre, a segítség elmulasztására, embertársaink elhanyagolására. Ez nemcsak egy történelmi tragédiához kapcsolódik, hanem az emberi lét egyik alapproblémája.

A kiállítás december 6-ig tekinthető meg. A látogatókat, csoportokat, osztályokat iskolánk kiképzett tárlatvezető diákjai kalauzolják.

Bogdán József