geniuslociTehetségtámogató tevékenységéért a Colas Északkő Bányászati Kft. és annak igazgatójaként ifj. Cseh Zoltán rangos elismerésben részesül.

Genius Loci Díjjal ismerte el a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) azokat a cégeket, amelyek aktívan támogatják a hazai tehetséggondozás ügyét. A tavaly alapított díjat idén 12 hazai és határon túli vállalat és vállalkozó – köztük a Colas Északkő Kft. igazgatójaként ifj. Cseh Zoltán – vehette át április 16-án Budapesten a Larus Rendezvényközpontban. Az elismerést olyan hosszú távú tehetségtámogató programok érdemelték ki, amelyek a vállalkozások részéről a társadalmi felelősségvállalás jegyében, a cégek és a tehetséggondozó szervezetek közös munkájának eredményeként kínálnak fejlődési lehetőséget tehetséges fiataloknak.

A MATEHETSZ azt hangsúlyozza a névválasztással (a díj elnevezése „genius loci” a hely szellemét jelenti), hogy a díjazottak pozitív hatással vannak környezetük szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére. A legnagyobb hozamot ígérő, legbiztosabb befektetésnek nevezte a tehetségek támogatását Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára a díjazottak köszöntve. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tehetséggondozás kiemelt nemzeti ügy, amelyen a családoknak, a civileknek, a cégeknek és a kormánynak közösen kell munkálkodnia. Balogh László, a MATEHETSZ elnöke üdvözölte, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalási programjaiban egyre több helyen jelenik meg a fiatal tehetségek támogatása.

A Colas Északkő Bányászati Kft-t a Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanács (TTTST), illetve e szervezet gesztorintézményeként működő Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola jelölte a rangos elismerésre, hiszen a szervezetek együttműködése több évtizedre nyúlik vissza. A COLAS Északkő Bányászati Kft. és annak igazgatója, aki egyben a Magyar Bányászati Szövetség alelnöke is, ifj. Cseh Zoltán, kiemelt jelentőségű feladatként kezeli a tehetséggondozás ügyét, s ennek támogatásában tevékeny részt vállal: természetbeni és pénzügyi juttatásokkal, terepgyakorlatok helyszínének biztosításával, tapasztalatainak és a legmagasabb szakmai ismereteknek a megosztásával, a tehetségbarát társadalmi környezet kialakításáért tett erőfeszítéseivel. Együttműködésünk részeként 2015-ben a MATEHETSZ „gazdagító programpárok” pályázatának sikeres szülői életpályákat bemutató foglalkozásaként ifj. Cseh Zoltán és felesége példaértékű életvitelével, magával ragadó előadásmódjával, motiváló és inspiráló gondolataival szólította meg a következő generáció tehetségígéreteit.

A TTTST egyik fő oktatásfejlesztési célja a természettudományos, a környezeti és az újabb technikai ismeretek és készségek élményszerű és gyakorlatorientált fejlesztése. A gesztorintézmény és a tagszervezetek komplex természettudományos tehetséggondozó műhelyeket és szaktáborokat szerveznek. A COLAS kőbányáiból származó talaj és kőzetek elemzését a gesztorintézmény hulladékanalitikai és környezettechnikai laboratóriumában végzik. A csúcstechnológiai műszerek alkalmazása a kibontakozó tehetségek számára olyan előnyöket biztosít, ami elősegíti továbbfejlődésüket, megalapozhatja karrierjüket.

A CÉK tehetségsegítői tevékenységét kiterjeszti a nagyobb régióra is, hiszen annak legmeghatározóbb felsőoktatási intézményének, a Miskolci Egyetemnek a COLAS Északkő Bányászati Kft. ipari – szakmai partnere. Ennek az aktív tehetségsegítői tevékenységnek köszönhetően a cég a regionális kategóriában részesült Genius Loci Díjban.

A témával kapcsolatban további részletek találhatók a díj honlapján, a http://tehetseg.hu/genius-loci-dij, valamint a http://tehetseg.hu/dij/genius-loci-2016-vallalatok-es-vallalkozok-tehetsegekert-regionalis-kategoria/colas-eszakko-banyaszati-kft oldalon.