P1120046December 12-én szélesre tártuk a SZSZC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumának  kapuit az általános iskolás tanulók, felkészítő tanáraik és a szüleik előtt. Több mint egy évtizedes hagyomány, hogy intézményünkbe invitáljuk a közeli és távolabbi települések hetedik és nyolcadik osztályos diákjait, hogy idegen nyelvi szépkiejtési (angol és német nyelven), népdaléneklési, természetvédelmi és informatikai versenyen mérjék össze tudásukat. Nagy örömünkre szolgált, hogy felhívásunkra ismét nagyon sokan jelentkeztek Bodrogkeresztúrból, Gávavencsellőről, Encsről, Erdőhorvátiból, Legyesbényéről, Rakamazról, Rátkáról, Sárospatakról, Szerencsről, Taktaharkányból, Tarcalról, Tállyáról, Tiszanagyfaluból és Tokajból.

Az idegen nyelvi versenyen a versenyzők mindannyian alaposan felkészülve érkeztek tanáraik kíséretében. Bár az első percekben még érezhető volt a feszültség, de a jó hangulat hamar felülkerekedett az izgalmon. A kötelező szöveg elolvasása a zsűrinek alkalmat és lehetőséget adott arra, hogy a különböző iskolákból és tudásháttérrel érkező diákokat össze tudja hasonlítani. A szabadon választott szövegek olvasása azonban ugyanilyen fontossággal bírt, hiszen itt mindenki egyéniségét, érdeklődését, akár előadókészségét is megmutathatta. Iskolánk pedagógusaiból álló zsűri pontozás alapján döntött a helyezésekről.

A következő tanulók értek el helyezést:

Angol nyelv, 7. évfolyam: I. Pap László (Szerencs), II. Dévald Áron (Tokaj), III. Sándor Johanna (Taktaharkány). Angol nyelv, 8. évfolyam: I: Rölli Krisztina (Tokaj), II. Laub Laura (Tokaj), III. Rudolf Lili (Tarcal).

Német nyelv, 7. évfolyam: I. Deli Dóra (Tiszanagyfalu), II. Alexa Barbara (Tiszanagyfalu), III. Levik Boldizsár (Tokaj). Német nyelv, 8. évfolyam: I. Bagoly Gergő Dávid (Tiszanagyfalu), II. Hugya Zsolt Legyesbénye), III. Braun Virág (Rátka).

Iskolánkban fontosnak érezzük a valódi értékek ápolását, amibe beletartozik népdalkincseink megőrzése is. Ezt bizonyították a fiatalok a népdaléneklési versenyen.

A csapatok közül I. helyezést ért el  a Bodzavirág Énekegyüttes Ibrányból.

7. évfolyam: I. Bukovenszki Liza ( Taktaharkány), II. Szász Noémi ( Ibrány).

8. évfolyam: I .Nagy Krisztina ( Ibrány), II. Akai Viktória ( Ibrány), III. Balogh Lili ( Szerencs).

A természetvédelmi versenyen hat három fős csapatokban mérték össze tudásukat a jelentkezők. Ebben a tanévben is gyakorlati és elméleti feladatokkal kellett megbirkóznia a tanulóknak. A diákok aktívan, jó kedvvel oldották meg a feladatokat. Az I. helyezést az ,,Üvöltő süvöltők” csapat nyerte el: Mikula Tamás, Porubszki Tamás, Rácz Tamás  (Tokaj), II. helyezett a ,,Szarvasok” csapat, Hudák Lilien, Orosz Evelin, Szabó Bence,   (Tokaj), a III. helyet pedig az ,,Mókuskák” nevű csapat szerezte meg Jung Eszter, Peimli Eszter, Rudolf Ágnes (Rakamaz).

Intézményünk ECDL informatikai vizsgaközpont és CISCO Hálózati Akadémia, ezért kiemelten kezeljük ezt a területet is.

Az informatika verseny az alapismeretek, szövegszerkesztés, prezentáció és táblázatkezelés témakört foglalja magában.

A 7.osztályosok közül a legeredményesebb versenyző Kiss Konrád Soma ( Encs).

8. évfolyam helyezettjei: I. Rák Benedek ( Sárospatak), II. Ocsenás Adrián ( Szerencs), III. Szabó Gyula Márk ( Gávavencsellő).

Gratulálunk minden versenyző tanulónak. Köszönjük az általános iskolásokat felkészítő tanárok áldozatos munkáját! Reméljük, a következő tanévben is ellátogatnak hozzánk tehetséges diákjaikkal.

Dévaldné Orosz Beatrix, igazgatóhelyettes