Lixin, hamarosan véget ér a magyarországi tartózkodásod és hazautazol Kínába. Az elmúlt tanévet Tokajban töltötted. Hogyan élted meg ezeket a hónapokat?

Nagyon örülök, hogy Tokajba kerülhettem. Magyarországot tudatosan választottam, mert sok jót hallottam róla. A felsőbb évfolyamokról több ismerősöm itt szerezte meg a tanítási gyakorlatát, s mindannyian rengeteg élménnyel tértek haza. Azonban otthon azt gondoltam, hogy Budapesten leszek, de egyáltalán nem bánom, hogy nem így történt. Tokaj egy nagyon hangulatos kisváros és az emberek kedvesek.

Milyen benyomásokat szereztél a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumról?

A TFG egy igazán jó iskola. Gyönyörű az épülete, nagyon jól felszereltek a termek, laboratóriumok és magas szintű az oktatás. A tanárok és a diákok mosolygósak, nyitottak. Az első perctől otthon éreztem magam és mindig úgy beszéltem róla, hogy „a mi iskolánk”. Több ünnepélyen és rendezvényen részt vettem, mindegyiket érdekesnek találtam. Különösen tetszett a szalagavató, a jótékonysági bál és a TFG börze.

Kiket tanítottál kínaira?

Délutánonként voltak óráim. Hétköznapokon a gimis csoportoknak tartottam szakkört dupla órában, péntekenként pedig egy általános iskolás és egy felnőtt csoportot tanítottam.

Nagyon különös lehetett számodra, hogy magyarokat tanítottál. Nem okozott problémát számodra, hogy teljesen kezdők voltak? Hogyan kommunikáltatok eleinte?

A Pekingi Idegennyelvi Egyetem hallgatójaként amellett, hogy nyelveket tanultam, arra kaptam magas szintű képzést, hogy hogyan kell külföldieknek kínait oktatni. Az angolt használtuk közvetítő nyelvként, de olyan tanítványaim is voltak, akik nem vagy csak keveset tudtak angolul, mégis megértettük egymást.

A magyar anyanyelvűek nem találták nehéznek a kínait? Számunkra elég különös az ázsiai nyelvek hangzása.

Akik elég elszántak és motiváltak voltak, nagy élvezettel és könnyedén sajátították el a tananyagot. Eleinte több gyakorlásra van szükség, de később gyorsan lehet haladni.

Milyen szintre jutottak el a tanítványaid?

Az alapokat mindenki elsajátította. Egy teljes nyelvkönyvet minden csoportommal átvettem, de volt, akikkel majdnem eljutottunk a második kötet végére. Remélem, később tovább fogják folytatni a tanulást. Néhányan különösen tehetségesnek bizonyultak, s bámulatosan magas szintre jutottak ez alatt a pár hónap alatt.

Hogyan élted meg ezt a tanévet? Nem volt honvágyad?

Az ősz gyönyörű volt itt Tokajban. Nagyon izgalmas időszak volt számomra, mert rövid idő alatt rengeteg embert ismertem meg. Szeptemberben beindultak a csoportok és egy magas rangú kínai delegáció látogatott el hozzánk. Érdekes volt itt látni az egyetemi tanáraimat. Két héttel később az összes Magyarországon kínait tanító tanár elutazott Tokajba, mert az ELTE Konfuciusz Intézete tréninget szervezett számunkra, aminek egyik programja a gimnázium és a város megtekintése volt. Mindkettő nagyon tetszett a résztvevőknek. Októberben nyílt órákat tartottam, s akkor szerveztük meg a kínai hetet, ami jól sikerült. A novemberi jótékonysági bálon a kínai teaház igazán népszerűnek bizonyult. A telet nem igazán szeretem, s most elég hosszúra nyúlt. Azonban decemberben két hétre hazautaztam Kínába. Tavasszal számos szép helyet meglátogattam Magyarországon és Európa más országaiban. Júniusban a Kínai Nagykövetség versenyére, nyelvvizsgára és a TFG börzére készültünk. Minden csoportomtól és a kollégáktól szomorúan búcsúztam el. Jó lesz találkoznom a családommal és barátaimmal, de szívesen maradnék még.

Lixin, köszönjük az interjút és nagyon sok sikert kívánunk a terveid megvalósításához!

Örömmel értesítjük az olvasókat, hogy június 4-én Budapesten a Kínai Nagykövetség „Híd” elnevezésű, a Magyarországon kínait tanuló középiskolások számára meghirdetett versenyen a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium három tanulója: Bognár Bianka, Pájer Máté és Török Sándor kiváló teljesítményt nyújtott és különdíjas lett.

Július 15 és 25. között iskolánk 9.a osztályos tanulója, Csécsi Eszter egyike lesz annak a 10 középiskolásnak, akik Magyarországról Kínába utazhatnak és Pekingben életre szóló élményeket szerezhetnek.