image3Velmovszki Dóra, karate világbajnok.

Mosolygós lány ül előttem, aki semmivel sem tűnik ki a többi diák közül, első ránézésre. Ha jobban megfigyelem, észreveszem, hogy blúza alatt zöldellik az izomhúzódásra való tapasz. Ha még jobban megnézem, látom, hogy karjai és lábai még téli ruhában is láthatóan merő egészséges izomzat. Ha még beszélgetek is Vele, rájövök, hogy az élete rend és fegyelem, amitől ilyen összeszedett, ilyen céltudatos ez a „kislány”. Nem csak külsőre, de belsőre is erősebb néhány felnőttnél, ezért is Ő a világbajnok.

Velmovszki Dóra a SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma 11. F osztályának tanulója lett 2016-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megye jó tanuló jó sportolója.

Mikor és miért kezdtél el karatézni?

A karatét és a néptáncot 6 évesen kezdtem, de csak tíz évig tudtam együtt vinni ezt a két szenvedélyt, hiszen Sárospatakon lakom és Tokajba járok iskolába, ezért nem tudtam összeegyeztetni a kettőt. Először Sátoraljaújhelyre jártam edzésre, ahol Orehovszki Zoltán, az edzőm, fedezte fel a tehetségem. 2012-ben édesapám, Velmovszki József, aki fekete öves karate mester, Sárospatakon alapított egy egyesületet, ahol irányításával folytattam tovább a felkészülést.

Hogy tudod összeegyeztetni a sportot a tanulással? Ráadásul Te, egy tantárgy kivételével, mindenből ötös tanuló vagy!

Nem könnyű! Minden nap este hattól nyolcig van edzés, néha Újhelyen, de leginkább Sárospatakon. Tokajból négyre érek haza, ha fakultációm van, akkor később. Eszem, majd egy órát tanulok. Elmegyek edzésre, majd este újra folytatom a tanulást. Ha hétvégén nem tanulnék előre az egész hétre, azt hiszem, összeomlanék. A napi nyolc óra alvás szintén létfontosságú számomra, ami nélkül aligha állnám meg a helyem a suliban és a ringben.

Fontos számodra, hogy a sportban és az iskolában is jól teljesíts?

Nagyon fontos, hiszen bűnügyi nyomozó szeretnék lenni óvodás korom óta. Ezért is jöttem a tokaji gimibe. Most nyelvvizsgára készülök, de történelemből is nagyon topon kell lennem, mert a Közszolgálati Egyetemre rengeteg pontszámot kell gyűjtenem.

Kérlek, mutasd be a sportkarriered lépéseit, hiszen nem egyik napról a másikra lettél világbajnok.

Az első nagy lépés 2010-ben, tíz éves koromban történt meg, amikor országos 3. helyezett lettem. Egyébként anyukám ettől kezdve adott zöld lámpát a karatés utamnak, addig viszont nagyon féltett. Azóta minden versenyen velünk van és biztat. Amit még elértem többek között: Európa-bajnoki 2. hely, best fighter szakmai elismerés, összmagyar bajnok, többszörös magyar bajnok, diákolimpiai bajnok és világbajnoki címek. Ezen kívül bajnoka vagyok Horvátországnak, Bosznia-Hercegovinának és Szerbiának is.

Hogy zajlik a világbajnokság?

Több napon át tart, minden évben máshol, például én Szentesen lettem világbajnok. Az első napokban mérlegelés és orvosi vizsgálatok történnek, majd jönnek az elő- és középdöntők, végül a döntő. Miután magas pontszámokkal megnyertem az elő- és középdöntőket, bekerültem a döntőbe egy ukrán lány ellenfeleként. (Most leszek 17 éves decemberben, tehát a korosztályomban – 1998-99-esek – mindig én vagyok a legfiatalabb.) Az ellenfelemtől kaptam egy fejütést, ami szabálytalan volt, így a pontszámaim alapján én lettem a világbajnok!

Gondolom, nálatok a családban mindenki feketeöves…

Apa igen, de én nem lehetek csak barna, mert először el kell érnem a 18 éves korhatárt. Bár 2017 nyarán – az eredményeimre való tekintettel – megadják nekem a lehetőséget, hogy hamarabb megszerezzem a fekete övet.

Hogy folyik az előrelépés a fekete övért?

A vizsga négy óra erőnléti és technikai felmérésből áll, majd 30 harcos küzd egymással, két perces menetekben, megállás nélkül. Teljesítményünk alapján döntik el, hogy kiérdemeljük-e a fekete övet.

Mikor és hol lesz a következő megmérettetésed?

2017 őszén Spanyolországban lesz Junior és Felnőtt Európa Bajnokság.

Gratulálok a megérdemelt Borsod-Abaúj-Zemplén megye jó tanuló jó sportolója címhez és kívánom, hogy minden terved váljon valóra! Hajrá Dóri!

Májer Jánosné Arday Otilia
SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma