Peking-2019A SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumának egy tanára és két tanulója – az előző évekhez hasonlóan – lehetőséget kapott arra, hogy Kínába utazzon. Július második felében az ELTE Konfuciusz Intézet által koordinált pekingi nyári táborban 26 magyar diák vett részt. Ebbe a táborba azok az európai diákok jelentkezhetnek, akik középiskolában tanulják a kínai nyelvet.

A hosszú utazás és a 6 órás időeltolódás ellenére csodálatos, élményekkel teli 10 napban volt részünk, mely során híres helyekre látogattunk. Megmásztuk a Kínai Nagy Falat, s így a kínai közmondás szerint hősökké váltunk. Ellátogattunk a híres Tian’anmen térre, melynek hatalmas mérete lenyűgöző, és ahol a kínaiak számára igazán különleges európai külsőnket nagyon sokan le is fotózták. Végigjártuk a Tiltott Várost, ahol régen a császárok éltek, s megcsodálhattuk a tradicionális kínai építészetet. A kínai kultúra részeként hagyományos „pekingi opera” előadást láttunk, valamint megmutatták hogyan kell kalligráfiát és kínai festményt készíteni. A napi programok részeként megkóstolhattuk az igazi kínai konyha mindenféle finomságát és a híres pekingi kacsát.

A látnivalók megtekintése mellett a diákok fejleszthették kínai nyelvtudásukat, nemcsak az egyetemen, hanem hétköznapi szituációkban is. Bepillanthattunk a kínai emberek mindennapi életébe, hiszen egy egész napot kínai családoknál tölthettünk. A 6 európai ország 160 diákja részére számos egyéb programot: ügyességi vetélkedőket, országbemutatókat, táncestet és sportfoglalkozásokat szerveztek a kínai vendéglátók. A sok közös időtöltés közel hozta a különböző nemzetiségű diákokat egymáshoz, s számtalan barátság köttetett ez idő alatt.

A kínai szervezőktől, egyetemistáktól és nyelvi segítőktől sok odafigyelést, törődést, segítséget és szeretetet kaptunk, mely felejthetetlenné tette a tábort, az embereket, a kultúrát és az országot minden résztvevő számára. Nagyon hálásak vagyunk, hogy átélhettük mindezt, s reméljük, a jövőben még visszatérhetünk ebbe a különleges világba.

Esze Krisztina,
tanár, a magyarországi diákdelegáció egyik kísérője

“Indulás előtt különböző érzések: izgalom, egy kis félelem és öröm kavarogtak bennem. A félelmet az utazás és az hozta ki belőlem, hogy új, teljesen más kontinensen lévő országba megyünk. Bár tudtam, hogy nem lesz semmi baj, mégis megingatott a gondolata. Egy másik kultúra, környezet várt, ami a megérkezésünkkor azonnal magával ragadott. Régóta vágytam oda, s most ez a nagy álmom végre megvalósulhatott. Nagyon jól éreztem magam, el sem tudom mondani, mennyire. Örülök, hogy éltem ezzel a lehetőséggel!” (Szvirida Sára, 9. A osztályos tanuló)

“Nehéz szavakba önteni az érzéseimet az úttal kapcsolatosan, mivel ezt csak átélni lehet. Elmesélni már nem ugyanaz. Az utazás előtt nagyon izgultam, hogy mi vár rám Kínában. Ahogy megérkeztünk, ez a rossz érzés eltűnt, s otthonos, komfortos érzés lépett a helyébe. A legmélyebben az érintett meg, hogy mennyi tisztelet és szeretet van az emberekben, s mennyire fontos a tradíció és a kultúra az emberek életében és az országban. Nagy öröm számomra, hogy eljuthattam Kínába, s hogy láthattam közelről ezt a csodálatos helyet.“ (Esze Benjámin, 9. A osztályos tanuló)