projekthétA Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2014. május 25-30. között került megrendezésre a No. 11410012 azonosítószámú Visegrad Fund’s Small Grant pályázat keretében a 16. Junior Öko-Expert Projekt, ahol öt ország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország egy-egy középiskolájából összesen mintegy 120 diák és tanár közösen vett részt a fenntartható fejlődés témaköre köré szervezett aktív – kutató, ugyanakkor szerteágazó szemléletmódú – projekthéten. A projektet a Visegrádi Alap 3.980 Euróval támogatta.

A rendezvény keretén belül minden évben a fent említett középiskolákból 20-20 diák utazik az éppen soros rendező iskolába, ahol egy hetes, környezetvédelmi témákat feldolgozó projektben vesznek részt. A projektek témája minden évben más és más, alkalmazkodik a rendező iskolák profiljához és az éppen aktuális környezetvédelmi témához. A projekthét hivatalos nyelve az angol, amely kiváló és intenzív nyelvgyakorlási lehetőséget biztosít a szakmai nyelv elsajátításához, a kommunikációs képességek fejlesztéséhez. A közösen eltöltött idő lehetőséget ad baráti kapcsolatok kialakítására és egymás kultúrájának a megismerésére is. Esténként táncház, kulturális- és sportesemények színesítették a programot.

A diákok az eddigi szokásoknak megfelelően 12-15 fős, mind a négy – illetve az idei évben először mind az öt – nemzet diákjaiból összeállított csoportokban dolgozták fel a saját konkrét témáikat, melyek különböző aspektusok szerint kapcsolódtak a projekthét nagy témájához. A közös munkát és a projektmódszert egy szakmai továbbképzés keretében érdeklődő pedagógusok is tanulmányozták azzal a céllal, hogy „jó gyakorlatokkal” ismerkedjenek, s az innovatív intézményben tett látogatás példát és inspirációt adjon számukra. A 7 különböző csoport tagjai a fenntartható természetvédelemről, hulladékgazdálkodásról, vízgazdálkodásról, a fenntartható Tokaj-hegyaljai világörökségi kultúrtájról és a Bodrogközről, a fenntartható helyi gazdálkodásról, helyi termékekről folytattak a különböző helyszíneken kutatásokat, tettek látogatásokat és készítettek felméréseket.

A csoportok a feldolgozott témáikról nemzetközi közönség előtt, 2014. május 29-én egy angol nyelvű konferencia keretében adtak elő színvonalas prezentációkat, amelyek igen jól egybecsengtek Somogyi Gergely úr hétfői angol nyelvű szakmai előadásával. Jó volt látni, hogy a különböző szemszögből végzett vizsgálatok és következtetések hogyan állnak össze egy nagy kerek egész mondanivalóvá, aminek a végkicsengése egyértelmű volt: Tokajnak természeti, kulturális értelemben óriási hagyományai vannak, s ezekben a jövőre nézve is nagyszerű lehetőségek rejlenek, s régiónk számára is életbevágóan fontos a fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés megvalósítása.

A projektzáró rendezvényen ebben az évben a helyi szervezetek és intézmények vezetőin, a meghívott iskolafenntartó polgármestereken, az iskolák igazgatóin, vendégeken és támogatóinkon kívül intézményünkbe oktatási szakemberek is ellátogattak. A MATEHETSZ és a Budapesti Európai Tehetségközpont éppen a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot és a 16. Nemzetközi Junior Öko-Expert Projektet választotta ki arra, hogy jó gyakorlatként és a tehetséggondozásban jeleskedő intézményként bemutassa egy Csehországból hazánkba érkező, oktatási szakemberekből álló delegációnak, akik megismerkedtek a Tehetségpont és a Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanács tevékenységével is. Dr. Dankó József, az öko-projekt koncepciójának kidolgozója, megvalósítója és a tehetséggondozás neves személyisége ezen az eseményen vehette át a számára korábban odaítélt országos kitüntetését, a Bonis Bona életműdíjat.

A szakmai konferencia színvonalas kulturális bemutatókkal zárult, ahol a különböző nemzetek képviselői közül egyesek komoly, mások már-már akrobatikus elemeket tartalmazó, ugyanakkor mégis felismerhetően sajátos produkcióikkal méltán vívták ki a közönség vastapsát.

A projekt sikerességéhez nagyban hozzájárult a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vezetésének, szakmai és nyelvi munkaközösségének több hetes áldozatos előkészítő munkája, illetve a teljes nevelőtestület áldozatkészsége, amellyel a projekthéten megnövekedett terheket egy emberként vitték a vállukon úgy, hogy a diákság ebből mit sem érzett. Ezúton szeretnénk kifejezni a támogatóink felé nagyrabecsülésünket és köszönetünket azért, hogy hozzájárultak a rendezvény szakmai sikeréhez, hiszen ismét bebizonyosodott, hogy Tokaj-Hegyalja érdekében végzett összefogás célhoz vezet.

 Támogatóink voltak:
Visegrádi Alap (International Visegrad Fund – Small Grants – Project No: 11410012)
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tokaji Tankerülete: Dr. Simon Csaba
Tokaj Város Polgármestere: Májer János
Tokaj Város Képviselőtestülete
Tokaji Városi Kincstár: Posta György
Kulturális és Konferenciaközpont, Tokaj: Dévald István
Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tarcal: Bihari Zoltán
Colas Északkő Bányászati Kft: Cseh Zoltán
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara Dr. Szűcs Péter dékán, Dr. Mádai Ferenc dékánhelyettes, Dr. Szunyog István, intézeti tanszékvezető
Tokaji Városi Kincstár konyhája: Gazdag Ildikó és munkatársai
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága: Petrovics Zoltán
Erdős László
Tokaji Vízisport Egyesület: Simon László
Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület
Mento Kft. a Zempléni Hulladékkezelő Zhk. üzemeltetője: Gál Szilárd
Borsodvíz Zrt. szennyvíztelepe: Kiss Attila és Hudák János
Képes Tibor és családja  gombatermesztők
Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéház: Prácser Hajnalka
Pásztor Péterné  Lekvárium, Tokaj
Hegyalja Piac rendezvény, Catrin Chapman szervező
Geoprodukt  Kft. Mád
Varga Méhészet Tarcal, Varga Lajos
Erdős Pince Tokaj: Erdős Zoltán
Kocsis Tanya
Mangalica feldolgozó Tiszaeszlár Kobzos István
Borecet Manufaktúra Bodrogkeresztúr
Tokaji Édességbolt: Ducsai Jánosné
Cormoran Sporthorgász Egyesület, Rakamaz: Borbély Mihály elnök
Rakamazi Öntözőfürt Szövetkezet
Tiszalöki Vízerőmű: Bereczkei Sándor, erőművezető-helyettes
Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság – Tiszalöki Vízlépcső Hajózási Szolgálat – Szőke Tamás szakszolgálat vezető
Cigánd Község Önkormányzata; Cigándi Falumúzeum