A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 2014. május 25-30. között rendezi meg a 16. Nemzetközi Junior Öko-Expert Projektet. Ebben négy nemzet egy-egy településének a középiskolája vesz részt: Yspertal Ausztriából, Veseli Csehországból, Cieszyn Lengyelországból és Tokaj Magyarországról. Ebben az évben meghívott kedves vendégként és megfigyelőként a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tanulói is a projekt részesei lehetnek.           A rendezvény keretén belül minden évben a fent említett középiskolákból 20-20 diák utazik az éppen soros rendező iskolába, ahol egy hetes, környezetvédelmi témákat feldolgozó projektben vesznek részt. A projektek témája minden évben más és más, alkalmazkodik a rendező iskolák profiljához és az éppen aktuális környezetvédelmi témához (a teljesség igénye nélkül: a korábbi években Tokajban volt téma a víz és a Világörökség, Ausztriában az erdő, a talajvédelem és az önellátás, Csehországban a lápok védelme, Lengyelországban az iparosodás hatása a környezetvédelemre). A projekthét hivatalos nyelve az angol.

            A diákok 15-16 fős nemzetközi csoportokban dolgoznak fel egy-egy konkrét problémát, ami kapcsolódik a projekthét nagy témájához, ami ebben az évben: „fenntarthatóság a tokaji régióban”. Ennek keretében a csapatok elmélyülnek a fenntartható természetvédelem, a fenntartható Tokaj-hegyaljai világörökség kultúrtáj, a fenntartható hulladék- és vízgazdálkodás, helyi termékek témakörében, s kitekintenek a Bodrogköz és a környező települések felé. Négy napon keresztül végeznek kutatásokat és helyszíni megfigyeléseket hét csoportban, majd megszerzett tapasztalataikat és a levonható következtetéseket a május 29-én 14 órakor kezdődő projektzáró rendezvényen összegezik és angol nyelvű prezentáció formájában bemutatják a résztvevőknek, a vendégeknek és az érdeklődőknek.. Ebben az évben a meghívott iskolafenntartó polgármestereken, az iskolák igazgatóin, vendégeken és támogatóinkon kívül intézményünkbe oktatási szakemberek is ellátogatnak.

            Fuszek Csilla, a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója éppen a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot és a 16. Nemzetközi Junior Öko-Expert Projektet választotta ki arra, hogy jó gyakorlatként és a tehetséggondozásban jeleskedő intézményként bemutassa egy Csehországból hazánkba érkező, oktatási szakemberekből álló delegációnak, akik megismerkednek majd a Tehetségpont és a Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanács tevékenységével is.

            Fogarasy Gabriella, a „Kezedben a kulcs, benned a létra” elnevezésű, pedagógusok számára meghirdetett módszertani továbbképzés kidolgozója a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jó hírét hallva szintén Budapestről kereste meg intézményünket azzal a szándékkal, hogy a képzés részeként elhozza iskolánkba a résztvevő tanárokat. A fő célkitűzés, hogy „jó gyakorlatokkal” ismerkedjenek, s innovatív intézményünkben tett látogatás példát és inspirációt adjon számukra az iskolájukban megvalósítandó munkához.

            A projekthét nemcsak a diákok környezetvédelemhez kapcsolódó szakmai ismereteinek, idegen nyelv tudásának, elengedhetetlenül fontos kompetenciáinak fejlődéséhez járul hozzá, hanem lehetőséget ad baráti kapcsolatok kialakítására és egymás kultúrájának a megismerésére is. Esténként táncház, kulturális- és sportesemények színesítik a programot. A záró rendezvényen minden nemzet rövid kulturális műsort mutat be a többieknek és a vendégeknek.