20170608_120705A 2017. év egyik utolsó nagy külföldi projektje zajlott 2017. június 6-9. között az ausztriai Yspertal-ban. Iskolánk húsz tanulója két kísérő tanárral vett részt a 19. Junior Öko-Expert Projekt héten.

A programsorozat tartalmas és színes elfoglaltságot jelentett a kiutazó tanulóink számára. A projekthét témája „It‘s our right to have a Future“ – „Jogunk, hogy legyen jövőnk” jelmondat köré épült.

Ennek megfelelően a résztvevő országok diákjai, négy húsz fős csoportban dolgoztak fel egy-egy olyan témát, amely a fenntarthatóság tárgykörét érintette.

A csoportok négy kérdéskört dolgoztak jártak körül

Összehasonlították a természetes és kulturális tájképet Yspertal-ban és a saját országukban.

Vizsgálták a helyi hulladékgazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásokat, jogszabályokat. Hulladékból mindennapokban használatos tárgyakat készítettek. Megtapasztalták, hogy miként zajlik Ausztriában a szelektív hulladékgyűjtés.

A hagyományos fehér mák termesztésével ismerkedtek a diákok a régóta használatba vett erdőterületeken. Lehetőséget kaptak, hogy a kultúrnövény egész fejlődési ciklusát végigkísérjék, majd a belőle előállított termékeket és a felhasználási területeiket megismerjék. Laboratóriumi vizsgálatok során elemezték a mákszemek összetételét.

Az utolsó csoport a vízzel mint megújuló energiaforrással foglalkozott. Ellátogattak a közeli Ybbs-ben lévő vízierőműhöz, ahol annak működési elvével ismerkedtek meg.

A heti munka lezárásaként pénteken, minden csoport bemutatta a magas rangú nemzetközi delegáció előtt a három nap alatt végzett munkájuk eredményét.

Színvonalas prezentációk születtek a magyar, osztrák, lengyel és cseh diákok közreműködésével. Ezen kívül minden nemzet saját kultúráját bemutató rövid programmal is készült, ami nagy sikert aratott a közönség körében. A részt vevő fiatalok közötti munka eredményeként szoros baráti kapcsolatok jöttek létre.

A következő, 20. projekt helyszíne iskolánk lesz.

Kovács Mária
szaktanár