A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázat keretében lehetőségünk volt négy 1 napos sportkirándulást is megszervezni gyalogosan, kerékpárral és vízi úton. Az eszközbeszerzésnek köszönhetően vadonatúj kerékpárokkal vághattunk neki a közel 30 km-es túrának az Erdőbénye környéki Zempléni tájba, melyet egy igazi Bodrog-parti szalonnasütéssel koronáztunk meg. Ez volt a pályázatunk 4. számú és egyben utolsó sportkirándulása.

Erdőbénye ideális célpontnak ígérkezett ahhoz, hogy pályázatunk több elemének is eleget tehessünk. Felavattuk az újonnan megérkezett kerékpárokat, valamint a közbeiktatott két programnak köszönhetően előtérbe került a környezeti nevelés is.

2015. június 24-én 20 elszánt diák és tanár az előző napi csepergős, borongós időjárás után egy napsütéses, ugyanakkor nagyon páradús időben vágott neki – az iskolától az Erdőbénye utáni fás legelő pihenőhelyig tartó – közel 30 km-es túrának. Ennek útvonala az alábbi volt: Tokaj – Bodrogkeresztúr – Szegi – Szegilong – Erdőbénye – Erdőbénye fás legelő – Erdőbénye – Szegi. A túránk során a fás legelőnél előadás keretében Zsólyomi Tamás, a környék egyik legnagyobb botanikai szakértője tartott nekünk előadást a terület kialakulásáról, a zempléni tájgazdálkodás múltjáról, jelenéről és a jövőbeli lehetőségekről, tendenciákról.
Hogy a kerékpározás élményét kiegészítsük még bővebb környezeti ismeretekkel, az iskolánkban korábban is alkalmazott BISEL módszerrel megvizsgáltuk két különböző helyszínen a Bénye-patak makrogerinctelen faunáját is. Vizsgálataink hipotézise szerint a település a patak vizének minőségére negatív hatással van, hiszen azon keresztül folyva sok helyen és forrásból szennyeződhet. Emiatt folyásirányt tekintve, mind a település feletti erdős mederben, mind a település alatti, közút mellett található mederben is vettünk mintákat és végeztük el a vizsgálatot. A diákok most először találkoztak ilyen vizsgálati módszerrel. Emiatt az eredmény nem a qualitatív jellege miatt, hanem inkább a módszertana miatt vált ezen a túrán fontossá számunkra.

A túránkat Erdőbényéről visszafelé jövet a Bodrog folyó partján egy igazi, hamisítatlan vízparti szalonnasütéssel fejeztük be (mindenki az uszadékfából gyűjtött tűzön sütötte meg a szalonnáját…), ahonnan bérelt busszal és szállítóeszközzel fáradtan, de élményekkel telve érkeztük vissza Tokajba. Ez a túra volt a pályázatunk meghosszabbított határideje szerinti utolsó terepi eseménye, a megvásárolt sporteszközökkel azonban még sok-sok hasonló élmény vár a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola diákjaira.

Pataki Zsolt, 2015. június 24.