A TÁMOP-3.1.4.12/2-2012-0236 számú pályázat sportkirándulások elnevezésű programelem között 4 eseményt terveztünk eredetileg. Az iskolánk környezete, a Zemplén közelsége, a Bodrog és a Tokaji Nagy-Kopasz szomszédságában adta magát, hogy maximálisan használjuk ki maximálisan környezeti lehetőségeinket, szervezzünk még több, a természetben zajló, a természethez köthető sportprogramot.

Évekkel korábban már volt sikeres próbálkozásunk arra, hogy az érdeklődő diákoknak felkínáljuk azt a lehetőséget, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség által elismert felszíni gyalogos bronzfokozatú túravezető képesítés megszerzésére irányuló vizsgára sikeresen készítsünk fel diákokat. Tudtuk, hogy a felkészítés elméleti és gyakorlati elemekből áll.

A pályázatban, a takarékos gazdálkodás eredményeként megmaradt forrás felhasználására így 2015. tavaszán megfogalmazódott bennünk az a gondolat, hogy nagyon jó alkalom nyílhat most is a közlekedési ismeretek-egészségfejlesztés programelemeken már részt vett diákok számára arra, hogy megszerezhessék ezt a végzettséget.

Meg is hirdettük közöttük, és több, mint 20 fő jelentkezett a felkészítésre. A nyíregyházi Pedagógus Természetbarát Egyesület képviselője, Haraszti Béla vezetésével 2015. júniusában a lelkes diákok először tantermi körülmények között, majd pedig terepen a Tokaji-hegyen, valamint a Zemplénben több alkalommal is tartalmas felkészülési túrákat tartottak. 2015. június 17.-én a biológiai előadóban tartott fejtágítás keretében készültek fel a 2015. június 20-i terepi megpróbáltatásokra, elsajátították a térképolvasást és használatot, a tájolóhasználatot, az iránymenetet, a helyzet meghatározást, a távolságmérést. Június 24.-én ismét a Hutákba mentek, ahol már a gyakorlati vizsgán szereplő útvonalat ismerték meg a diákok, készültek fel a kihívásokra. A gyakorlati vizsgarészt egyébként már ekkor, júniusban letették diákjaink, az elméleti felkészülésre azonban még szükség volt egy kis ülepedési időre. Próbaképpen ugyan megírtak egy elméleti tesztet, de mind az oktató egyesület, mind mi úgy láttuk, hogy szükség van még elméleti oktatásra. Ennek megfelelően még szeptemberben is sort kerítettünk egy felkészítő elméleti alkalomra. Ezt követően 2015. szeptemberében megtartott elméleti vizsgán elért eredményeik alapján végül a diákok sikeresen Bronzfokozatú túravezetővé váltak, amely igazolvány és jelvények átadására ünnepélyes keretek között került sor.

Összességében igen hasznosak az ilyen lehetőségek, a pályázati forrásnak köszönhetően ismét újabb vizsgázott túravezetőket indíthatunk iskolánkból útnak a magyar természetjárás és ifjúság nevelésének segítésére.

Tokaj, 2015. szeptember 24.

Pataki Zsolt