2014. december 10.-én és 11.-én kollégiumunk diákjai lehetőséget kaptak megismerni Tokaj város ezer éves történelmét, nevezetes épületeit, hagyományait a TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázat, „Nemzeti hagyományok, helytörténeti ismeretek feldolgozásához és megismeréséhez kapcsolódó tanórán kívüli tevékenységek” keretében. A két naposra tervezett programok között fotókiállítás, helytörténeti előadás és az ahhoz kapcsolódó totókérdések, rendhagyó helyi ételből készített vacsora, tokaji felfedezőtúrák, valamint szürethez kapcsolódó játékos vetélkedő kapott helyet.

Az első programban diákjaink önálló felfedező útra indultak Tokaj belvárosa felé, ahol is régi épületek fotói alapján kellett újakat készíteni minél nagyobb pontossággal. A fényképek a „Tokaj régen és ma” címet viselték. A kollégium társalgó helyiségében az érdeklődők megcsodálhatták a diákok által felkutatott célpontokról készített fotókat, és azt, hogy miként változtak meg a város épületei és utcái, közterei az elmúlt száz évben.

Ezután következett Jász István előadása, amely Tokaj és a Hegyalja történelmét, hagyományait és kultúráját, valamint nevezetességeit mutatta be részlet gazdag vetítéssel egybekötve. A vállalkozó kedvű diákok az előadás anyaga alapján megmutathatták tudásukat a helytörténeti totó kitöltésével. Az előadás sok érdekességet tartalmazott, amelyet a hallgatóság sem ismert. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kollégium konferencia terme teljesen megtelt.

Az első nap zárásaként a kollégium lakói ízletes tokaji specialitásokat ehettek, a harcsapaprikás túrós csuszával és a szőlőből készített sütemény mindenkinek elnyerte a tetszését.

A programsorozat második napján a kollégium diákjai egy emberként kerekedtek fel, hogy felfedezzék Tokaj városát. Az érdeklődők több útvonalból is választhattak. Volt, aki a történelmi belvárost, és annak minden nevezetes épületét, szobrát, emléktábláit csodálhatta meg, és ezen keresztül megismerhette a város történetét. Mások a Tokaji vár romjait és történetét ismerhették meg. A diákok külön örömmel fogadták a Bodrog folyón való kompos átkelést. A vidám hangulatot a Bodrogköz sáros talaja sem tudta lelombozni. Aki a harmadik útvonalat választotta, az a Tokaji Múzeumba látogathatott el, ahol is régészeti leletek, egyházművészeti és halász kiállítás, valamint a térségre jellemző szőlőfajták és a borkészítés eszközei tárultak az érdeklődők szemei elé. Visszaúton a központban lévő kivilágított kilátóba is „felkapaszkodtak”, ahol csodás panoráma várta a diákságot.

A rendezvénysorozat és egyben az est zárásaként megkezdődhetett egyedi szüretünk, ahol a Tokajban hagyományos szőlőmunkálatok és szőlőszüret elevenedett meg játékos formában. A spontán kialakuló csapatok betekintést nyerhettek az évközi munkába tartozó szőlőkötésbe, vagy a kártevő seregélyek elűzésébe. Megláthatták azt is, hogy a szüret is összetett és nehéz feladat, hogy a szőlőhordás még mindig nagy emberi energiát igényel, és hogy a finom bor készítésénél kulcsfontosságú a must fokolása, és a kitartó szőlőtaposás is. Végső feladatként a kész bor, hordóból „kilopózása” volt a feladat, ezt több-kevesebb sikerrel hajtották végre az önkéntes borászaink.

Reméljük, hogy ezzel a rendezvénysorozattal hagyományt teremtettünk a kollégiumban.

Tóth Gergely
Kollégiumi nevelőtanár