A 2014. május 8-10. között Budapesten megrendezett Nemzetközi Tehetség Konferencián a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, s egyben Tehetségpontunk és a Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanács is képviseltette magát. A nemzetközi konferenciát a legjelentősebb tehetségsegítő szervezetek rendezték: a MATEHETSZ Tehetséghidak programja az Európai Tehetségtanáccsal (ECHA) és a Budapesti Európai Tehetségközponttal együttműködve. A konferencia egyik fő szervezője: Fuszek Csilla, a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója egy csehországi delegációt kísérve hamarosan iskolánkba látogat.

A konferencia címe: “Egy európai tehetségsegítő hálózat felé” (Towards a European Talent Support Network) nagyon kifejező, s utal arra, hogy a 21. század két kulcsfontosságú teendője a tehetséggondozás és hálózatok kialakítása, hatékony működtetése. Az élet többi területéhez hasonlóan a korszerű oktatás, azon belül a tehetségsegítés ma már szinte elképzelhetetlen hálózatok, s azok kapcsolata nélkül. Mind a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, mind a Tehetségpont és a TTTST számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy innovatív szemlélettel rendelkezzen, s tevékenységét ennek jegyében szervezze. Sikereit, azon belül is az egyik legfontosabbat: a tehetségek azonosítását és fejlesztését nem elszigetelt tevékenységével, hanem szoros együttműködésekkel tudja elérni. A TTTST a 2010-es megalakulása óta mindezt meg is valósítja, hiszen tagszervezeteinek a munkája révén végigkíséri a tehetségek életútját az óvodától kezdve az általános és középiskolán keresztül, nyomon követi a felsőfokú tanulmányok alatt, s a tehetség teljes hasznosulása érdekében fiatal felnőttként előadásokra, egyéb programokra visszahívja őket.

Ez a nemzetközi konferencia hasonló szerveződések, a jövőre előremutató elképzelések és egy egész Európára kiterjedő hálózat képét villantotta fel. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, egyik szónoka Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa volt, s az előadók között a tehetséggondozás és egyéb területek szaktekintélyei voltak: többek között Csermely Péter, Pléh Csaba, Polgár Judit, az amerikai Ericsson professzor, a német Albert Ziegler, vagy az angol Joan Freeman professzor és a Tehetség Világtanács elnöke, Leslie Graves. A konferencia és a 3. Európai Tehetségnap résztvevői 30 országból érkeztek, s ez lehetőséget kínált nemcsak arra, hogy a hazai és nemzetközi tehetségfejlesztés kiválóságainak előadásaiból a legújabb eredményekről és tendenciákról értesüljünk, hanem személyes ismeretségek megalapozására is.