Déváról Tokajba

2022.06.13. (hétfő)-06.17. (péntek)

2022. június 13-án a dévai Téglás Gábor Elméleti líceum 25 diákja, és 3 kísérőtanára iskolánkba látogatott a HAT-19-02-0126 számú „Mit hoz a jövő? – eltűnő, megőrizendő értékeink Hunyadban és Tokaj-Hegyalján” című projekt keretében. Eredetileg 2020 tavaszán terveztük megvalósítani mind a 2 találkozónkat, de a COVID járvány teljes mértékben meghiúsította azok lebonyolítását! Hosszas egyeztetést követően végül sikerült egy 2022. késő tavaszi és nyári időpontban megállapodnunk. Szerencsére a Határtalanul pályázat igen népszerű, ez viszont egy kicsi nehézséget okozott az optimális időpont kiválasztásában, hiszen partnerünknek ezen a tavaszon összesen 5 magyarországi partneriskolával kellett lebonyolítani oda-vissza találkozókat, ami eléggé megterhelő. Ugyanakkor magasra is teszi a mércét és így mint vendéglátó igyekeztünk tartalmasan, szórakoztatóan és a lehető legkevésbé megterhelően megszervezni a programunkat.

Hétfőn vendégeinket ebéddel vártuk, majd Tokaj városával ismerkedtünk meg egy séta keretében. A református templomnál Erdős Eszter tanítványunk az egyházközség életét mutatta be, vissza-visszatekintve a korábbi évszázadokra, és a jelenlegi felújítási tevékenységekre. A Tokaj főterén található katolikus templomot Porubszki Dávid (szintén egykori diákunk) mutatta be, és voltunk olyan szerencsések is, hogy Dávid zongora kíséretével még egyházi énekek éneklésére is sor került. A felújított zsinagógát is meglátogattuk, ahol Lengyel Botond tartott egy szép-tartalmas előadást, majd a Bodrog parton Tóth Attila tanár Úr a Tokaji-vár történetét mutatta be nekünk. Ezt követően egy kellemes séta keretében felmásztunk a Finánc-dombra, ahol a kilótóból az Alföld, a Zemplén a Tisza és Bodrog találkozására tekinthettünk rá, melyet részletesen szintén tanár Úr mutatott be.

A keddi napot a „Várak napja Hegyalján” felkiáltással kezdtük meg. Elbuszoztunk Vizsolyba, ahol a helyi református lelkész tartott egy tartalmas bemutatót a Károli Gáspár Bibliájának történetéről, a hegyaljai reformációról, a Vizsolyi-templom történetéről. Ezt követően utunk a regéci várhoz vezetett. Terveink szerint innen gyalogtúra keretében az Arka-patak kanyargós völgyében túráztunk a folyásirányt követve Boldogkőváraljára, de végül az idő szűkössége miatt ezt a túrát rövidítenünk kellett, de a regéci vár látogatásával eltöltött tartalmas idő miatt időnk kezdett a délutánba hajlani, éhségünket a középkori étterem óriási, 3 és 4 személyes tálai csillapították, amelyet házi málnaszörppel öblíthettünk. A nap zárásaként pedig a boldogkői várat látogattuk meg, Tokajba viszonylag későn, este 6 órára értünk vissza.

Tokaj-hegyalja történelmi borvidék, kultúrtáj. A harmadik nap reggelén, kihasználva a gyönyörű időt kihasználva, Mád határában felkapaszkodtunk a Szent Tamás dűlőbe, ahonnan gyönyörű körpanoráma tárult elénk. Amerre csak néztünk, a Mádat körbe ölelő szőlőterületeket láttunk, amelyek különböző művelési ágakról, eltérő termelési szellemiségről tanúskodtak nekünk. A világörökségi helyszínen elsőként a MAD-WINE borászati cég tevékenységével ismerkedtünk meg. Urbán Gábor, a cég fő borásza nagyon szakszerűen és mélyrehatóan mutatta be terület kezelésének sokrétű, kihívásokkal teli, és a jövőbe mutató kísérleti tevékenységeket is tartalmazó tevékenységüket. Ezt követően a település határában fekvő borászati üzembe látogattunk, ahol a diákok többsége életében először találkozott a modern borászat eszközparkjával. Hogy minél szélesebb ismeretre tegyünk szert a borászattal kapcsolatos témában, ezen a napon még két további nagy pincészetet látogattunk meg. Tolcsván, az Oremus Kft. fogadott, amely cég küldetésének tűzte ki Hegyalja csodálatos értékeinek megmentését, a kiemelkedő minőségű tokaji borok készítését, a dűlőszelekció létrehozását és a tokaji borok világhírnevének visszaszerzését. Látogatásunk során nagyon érzetük a cég kiemelkedően nemes üzletpolitikáját, udvariasságát, profizmusát. Külön köszönet illeti a céget, hogy a világörökségi pincerendszer 4 km-es zegzugos járatrendszeréből csoportunk meglátogathatott egy reprezentatív szakaszt. A harmadik borászat és pincetúránk Bodrogkeresztúron a Dereszlában zárult, ahol Kalocsai László mutatta be a pincészetet. Elmondhatjuk, hogy a mai napon meglátogatott 3 borászatban 3 különböző üzletpolitikával, a szőlőhöz és a borhoz történő hozzáállással találkoztunk, amely így együtt adott nekünk egy teljesebb képet erről a világörökségről.

Csütörtökön szintén egy sikeres napi programot valósítottuk meg, keskenynyomtávú kisvasúttal jártuk be a Kemence patak völgyét Rostalló végállomásig. Itt a védett Kemence patakban BISEL vizsgálatot végeztünk, melynek eredményét majd a projekt keretében össze fogjuk hasonlítani a Szolcsvai búvópatak vizsgálatának eredményeivel. Vonat utunk hegymenetben 55 perc, völgymenetben 40 perc volt, az időjárás nagyon kellemes, kora nyári napsugarai igen élvezetessé tették az egész napunkat. Délután visszafelé jövet meglátogattuk Sátoraljaújhelyen a bob pályáját, ahol fejenként 3 lecsúszást végeztünk. Ez a programelem örökzöld, mindig nagy népszerűségek örvend, a bátortalanabbak csúszó jegyére hamar akad bátor jelentkező.

Az utolsó napon vendégeink a délelőtt folyamán hazaindultak. Nyíregyházán a messze földön híres állatparkot látogattuk meg, ahol az Európai Fejmegőrzési Programba nyerünk betekintést. Minden egyes védendő fajnak vagy alfajnak van egy koordinátora, aki irányítja a tenyésztési munkát, meghatározza és segíti a megfelelő tartási körülmények kialakítását, a helyes takarmányozást a pároztatás rendszerét. Ebből a munkából kaphattunk egy szeletet a szakmai program során. A tokaji vendéglátók tanárok és diákok itt vettek érzékeny búcsút a dévai iskola képviselőitől, és busszal délután egy órakor visszaindultak Tokajba.

A programba sok-sok TFG-s diákot vontunk be, az egyes helyszíneken az adott programelem ismertetése volt a fő feladatuk, amelyet maradéktalanul teljesítettek is. Köszönet érte!

  1. SzSzC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium bemutatása (Pataki Zsolt)
  2. A Tokaji-zsinagóga bemutatása (Lengyel Botond)
  3. A Tokaji református templom bemutatása (Erdős Eszter)
  4. A Tokaji katolikus templom bemutatása (Porubszki Dávid)
  5. A Tokaji vár történetének bemutatása (Tóth Attila)
  6. A vizsolyi Biblia története (Tőkés Bence)
  7. A regéci vár rövid története (Szirkó György)
  8. A boldogkői vár története (Péter Gergely)
  9. A kéktúra ismertetése (Pataki Lili)
  10. A BISEL módszer ismertetése (Kenéz Márton és Erdei Dávid Károly)

A program megvalósításában nyújtott segítségért szeretnénk köszönetet mondani minden partnernek, akik fogadták csoportunkat, szakmai előadásokat és vezetéseket tartottak! Külön köszönet a Téglás Gáboros kollégáknak: Kun-Gazda Kinga Violának, Mathe Imola Angellanak, Oprisa Melindának; az összes TFG-s kollégának és igazgatónőnek, Molnárné Tóth Erikának; Ladinszki Tündének, a kollégium vezetőjének, valamint iskolánk fenntartójának: a Szerencsi Szakképzési Centrumnak! Az anyagi támogatásért pedig köszönetünket fejezzük ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek!

Pataki Zsolt

2022. június 20. Tokaj

BISEL vizsgálat jegyzőkönyve