HATÁRTALANUL

Máramarossziget – Tokaj 
2019. május 06-10. Tokaj

A máramarosszigeti utazás óta eltelt fél év, de nem ültünk tétlenül, hiszen már egy évvel ezelőtt elkezdtük szervezni a tokaji találkozót. A tervezett kenutúra a Bodrogzugba azt kívánta, hogy a fogadó diákokat kiképezzük profi kenu kormányosnak és hajóvezetőnek. Szükség volt erre, hiszen a vendégeink nagyon nagy része még sohasem kenuzott. A 2018. tavaszi kiképzést még egy 2019. áprilisi megerősítő túra is követte, így felkészülten vártuk a vendégeket. Az őszi utazáson résztvevő diákokat előre beosztottuk az 5 napra egyenletesen terhelve őket részvételi és tájékoztatási feladatokkal. Az időjárás viszont nem volt a legkegyesebb hozzánk, az első hétfői napon októberi időjárást idéző esős idő fogadta a délután kettő órakor megérkező vendégeinek. A kollégiumban gyorsan ment a szállás kiosztása és a szobák elfoglalása, majd pedig az ebéd. Délután 4 órakor már vártak bennünket a Tokaji Múzeumban, ahol megtekintettük a Bormúzeumot, a Tokaji várról tartottak nekünk idegenvezetést. A Vár megismerése után a vallási élet helyszíneivel, a Zsinagógával, a református templommal és a Római katolikus templommal ismerkedtünk meg. Ezeken a helyszíneken a felkért idegenvezetők, a lelkészek, papok és a mi diákjaink egyaránt szolgáltak információkkal a vendégeink számára. A vacsora és a reggeli minden esetben a kollégiumban volt, így innen nyugodtan tudtuk kezdeni a napi programjainkat. Kedden délelőtt Timár határában elvégeztük a folyóvíz által idehozott és lerakott hulladék összeszedését és elemzését. ezt követően plusz programelemként ellátogattunk a közelben levő Szabolcsi-földvárba is. Ebédet követően zajlott az adatok számítógépes feldolgozása, majd Tarcalra mentünk át, ahol Dr. Bihari Zoltán mutatta be nekünk egy egykori Mária Terézia pincerendszert, valamint a Tarcali Borászati Kutatóintézet munkáját.

Szerdán a Bodrogzugba induló túránk kiindulópontjára az Únió kempingbe sétáltunk, majd egy kb. 1 órás balesetvédelmi és kenus oktatást követően sikeresen vízre szálltunk. A kezdeti bizonytalanságot hamar felváltotta a lelkesedés és a gyönyörű tájra történő rácsodálkozás. Utunk a Bika-réten található, vízben álló kilátóig tartott, majd végül a tervezett időben, délután 4 órára vissza is értünk a 16 km hosszú túráról. Gyönyörű napsütéses időt fogtunk ki, maradandó élményt nyújtva vendégeinknek. Szerda este csapat összekovácsoló sorversenyt rendeztünk iskolánk tornacsarnokában, amelyet nagyon élveztek a diákok. Külön odafigyeltünk arra is, hogy minden csapat „vegyes” csapat legyen, ezzel is elősegítve a kommunikáció elmélyülését. A zenés est fénypontja a vendégek által előadott modern tánc volt, amelyhez a boldogan csatlakoztak a tokaji diákok is.

Csütörtökön 10 órára várt minket Pálházán az Állami Erdei vasút keskeny nyomtávú kisvonat szerelvénye, amellyel Rostalló végállomásig utazunk. Itt a Kemence patakon elvégeztük a BISEL vizsgálatot, melynek eredményét összehasonlítottuk egy rövid tanulmányban a Vasér völgyében elvégzett vizsgálat eredményeivel. Délután 2 órára érkeztünk vissza a buszunkhoz, majd a Sátoraljaújhelyi Zemplén kalandparkban folytattuk izgalmas programunkat. A fejenként 3 csúszás Magyarország leghosszabb pályáján balesetmentesen és eső nélkül lezajlott, gyakorlatilag minden csúszást felhasználtunk. Voltak olyanok, akik csak 2-szer „mertek” lecsúszni, ők átadták a maradék lehetőségeiket a bátrabbaknak.

Pénteken reggel a kollégiumi szobák átadása után vendégeink Nyíregyházán a híres állatparkban töltötték a diákjainkkal együtt a délelőttöt, ahol egy előadás során Révészné Petró Zsuzsanna osztályvezető és szóvivő Európai Fejmegőrzési Programba adott számunkra értékes betekintést. Iskolánk diákjait a vendégek busza kora délután visszahozta Tokajba, addig vendégeink az állatkert többi részét járták be, majd hazaindultak. Sikeres határátkelést követően este fél kilenc óra környékén szerencsésen hazaérkeztek. A hazaérkezést követően több alkalommal is kaptunk olyan visszajelzést, amely során azt írták rólunk, hogy a diákok a legjobb kirándulásnak minősítették az általunk kialakított és lebonyolított programot. Reméljük, egy újabb sikeres pályázat eredményeként a több sikeres programot is meg tudunk valósítani a jövőben!

Pataki Zsolt, 2019. május 10.