Tokajból Dévára

2022.07.04. (hétfő)-07.08. (péntek)

2022. július 04-én Tokajból Dévára utaztunk 25 diákkal és 2 pedagógussal. Eredetileg 2020 tavaszán terveztük megvalósítani mind a 2 találkozónkat, de a COVID járvány teljes mértékben meghiúsította azok lebonyolítását. Hosszas egyeztetést követően végül sikerült egy 2022. késő tavaszi és nyári időpontban megállapodnunk. Szerencsére a Határtalanul pályázat igen népszerű, ez viszont egy kis nehézséget okozott az optimális időpont kiválasztásában, hiszen partnerünknek ezen a tavaszon összesen 5 magyarországi partneriskolával kellett lebonyolítani oda-vissza találkozókat, ami eléggé megterhelő. Ugyanakkor magasra is teszi a mércét és így, mint vendéglátó igyekeztünk tartalmasan, szórakoztatóan és a lehető legkevésbé megterhelően megszervezni a programunkat.

1. nap: fél 9-kor elindultunk az iskola épülete elől 25 diák és 2 oktató kíséretével. Rövid megállókkal a romániai idő szerint 16:00 után pár perccel megérkeztünk a Téglás Gábor Elméleti Líceum Kollégiumához. A szobák elfoglalását követően az itteni diákokkal és kollégákkal együtt felmásztunk a dévai várhoz, ahol gyönyörködtünk a csodálatos kilátásban és megismerhettük a vár rövid történetét a líceumi diákok által. Ezt követően a várhegy lábánál található Magna Curia épületét tekintettük meg és hallgattuk meg annak magyar vonatkozásait. A nap utolsó állomása a helyi református templom volt, melynek belső tere jelentősen eltér a hazánkban megszokott hasonló templombelsőktől (színes és díszített falfestése miatt). Innen visszaérve a kollégiumba már kellően megéhezve elfogyasztottuk a vacsoránkat. Az első nap végére rengeteg élménnyel gazdagodtunk és kellemesen elfáradtunk.

2. nap: 8 órakor elindultunk a busszal Vajdahunyad várához. Az érkezést követően a csoport megtekintette a várat közösen, majd a Zalasd völgyi viaduktot és a nem működő kisvasút helyét néztük meg. Ezek után megálltunk a Govasdiai nagyolvasztó romjainál, ahol a megnézhettük a nagyolvasztó működésének leírását és ami még maradt belőle. Az ebéd az iskola menzáján történt, majd utána a délutáni program a Piski arborétum volt, ahol megismerkedhettünk számos növény és állatfajjal, valamint Kazinczy Ferencz kedvenc helyével, mivel a költő szívesen töltött itt alkotói órákat. Ezt a napot is tartalmasan töltöttük el, sok minden új dolgot megismerhettünk.

3. nap: 8 órakor elindultunk Verespatakra, ahol az aranybányászattal ismerkedhettek meg a tanulók. Itt az idegenvezetőnk segítségével lementünk a bányába, ahol előadást tartott nekünk a bányászatról, bányaeszközökről, a bányászat módszereiről. Utána megnéztük a bánya bejárata előtt kiállított eszköztárat, melyek segítségével el is tudtuk képzelni az aranymosás fázisait. Ezt követően a múzeumban fényképek, terepasztal és dokumentumok segítségével is megerősítést nyertek a hallott információkról. Majd a Verespatak nevű folyóban elvégeztük a BISEL mintavételt , melynek segítségével megállapítottuk, hogy a patak erősen szennyezett. A szokott módon gyűjtöttünk iszapot, majd azt tálkákba tettük és a benne lévő élőlények segítségével határoztuk meg a víz tisztaságát. Abrudbányán még megnéztük a helyi református és katolikus templomokat, melyekről az idegenvezetőnk tartott előadást.

4. nap: A korai órákban reggeli után ismét buszra szálltunk. Utunk a Retyezát hegységbe vezetett. Az időjárás jól alakult, így elkezdhettük a túrázást a hegyen. A Stavia völgyön át a Lojála völgyig túráztunk, ahol a tengerszemig másztunk fel. De az időjárás és a sok diák miatt a csúcstámadást nem kíséreltük meg, mert nem mertük kockáztatni azt, hogy nem érünk vissza a buszhoz időben. De a látvány megérte a mászást és a tereptúrát. A gyerekek is nagyon élvezték a túrát, a csapat igazán összekovácsolódott ezen a napon.

5. nap: Reggeli után megcsináltuk az összefoglalókat, prezentációkat, majd elbúcsúzás után indultunk haza. Megálltunk Nagyváradon, ahol tartalmas 3,5 órát töltöttünk a Félix fürdőben. A késő délutáni órákban érkeztünk haza Tokajba.

Azt gondolom, hogy egy színvonalas és tartalmas hetet töltöttünk együtt Déván. A program változatos volt, nem volt időnk unatkozni.

A programba sok-sok dévai Líceumos diákot vontunk be, az egyes helyszíneken az adott programelem ismertetése volt a fő feladatuk, amelyet maradéktalanul teljesítettek is. Köszönet érte!

  1. Déva várának bemutatása: Marton Dorottya
  2. A Magna Curia bemutatása: Udvari Kincső
  3. A Ferences rendház bemutatása: Oprisa Melinda
  4. Református Templom bemutatása: Michi Michaela
  5. A Vajdahunyad várának bemutatása: Sarkozi Kristof Mihály
  6. A Piski arborétum bemutatása: Kun-Gazda Kinga Viola
  7. A római kori aranybánya bemutatása: Kopenetz Lóránt
  8. A BISEL módszer ismertetése (Pataki Lili és Erdei Dávid Károly), folyóvízi mintavétel (Lengyel Botond)

A program megvalósításában nyújtott segítségért szeretnénk köszönetet mondani minden partnernek, akik fogadták csoportunkat, szakmai előadásokat és vezetéseket tartottak! Külön köszönet a Téglás Gáboros kollégáknak: Kun-Gazda Kinga Violának, Mathe Imola Angellanak, Oprisa Melindának és Igazgató Úrnak.

Patakiné Litva Boglárka Judit
Tóth Attila

  1. július. 10. Tokaj