Comenius Tokaji Mobilitás a TFG-ben 2014. szeptember 29.-október 04. között

Iskolánk 2013 tavaszán Comenius Iskolai Együttműködések pályázatot nyert, melyet az Egész Életen Át Tartó Tanulás Program keretében az Európai Unió támogat, hazánkban pedig a Tempus Közalapítvány koordinál. A pályázat címe „Facing the climate changes in the 21st century” és összesen öt ország vesz részt benne: Magyarország (koordinátor), Portugália, Törökország, Bulgária és végül, de nem utolsó sorban Románia. A pályázat során a következő célállomás Tokaj volt, ahol a projekthét 2014. szeptember 29. és 2014. október 04. között került megrendezésre.

2014 szeptemberében lezajlott a Comenius pályázat harmadik utazása, melynek helyszíne Magyarország volt. A pályázat keretei között 6 napot töltöttek el a projektben résztvevő országok képviselői Tokajban. A résztvevő magyar diákok: Bodnár Bella Rebeka; Csécsi Eszter; Csoma Gabriella; Csoma Zoltán; Drótár Patrícia; Gyúró Gellért; Hubert Fruzsina; Kiss Zoltán; Kovács Anita; Kovács Bianka Dorottya; Kovács Enikő; Leskó Melissza; Pózer Erik Tamás; Soltész Regina; Stomp Balázs; Szántó Vivien; Szűcs Eszter; Szűcs Dóra; Tóth Boglárka; Varga Bianka, valamint tanáraink Derecskei Sándor, Derecskeiné Nagy Mária, Pataki Zsolt és Patakiné Litva Boglárka. A találkozó altémája: Klímaváltozás az országomban/régiómban.

A vendégek hétfő este érkeztek meg városunkba, ahol a szállásadók várták őket. A portugál, valamint a román diákokat magyar családoknál helyeztük el, kísérőtanáraikat, illetve a bolgár és török vendégeinket a Tokaji Hotelben.

A projekt szakmai programjai kedd reggel kezdődtek a Tokaji Ferenc Gimnázium megismerésével, ahol Molnárné Tóth Erika igazgatónő köszöntött mindenkit, miközben magyar népviseletbe öltözött diáklányok szőlővel és pogácsával kínálták a jelenlévőket. Ezek után körbevezettük iskolánkban a résztvevőket. A szakmai kirándulás első megállóhelye Demjén volt, ahol meglátogattuk az Egri Korona Borházat. Itt dr. Rácz László professzor úr előadásában bemutatta az egri régió borászatát és kifejtette a 21. századi kihívásokat a klímaváltozás tükrében. Ezek után az Eszterházy Károly Főiskolára mentünk és megnéztük a „Varázstorony” nevezetű épületrészt. A következő állomás az egri vár volt, amely minden vendégnek tetszett. A nemrég felújított belvárost a vendégek szabadprogram keretei között ismerhették meg alaposabban.

Szerdán lehetőségünk volt jobban megismerkedni a Tokaji borvidékkel. Utazásunk első állomása a tarcali borászati kutatóközpont volt, ahol betekintést nyertünk az intézet mindennapjaiba, Dr. Bihari Zoltán vezetésével próbaszüretet végeztünk.

Második állomásunk a mádi Szent-Tamás dűlő volt. Ott idegenvezetőnk részletesen elmondta a terület történetét, valamint a klímaváltozás által bekövetkezett problémákat és a kezdeti megoldásokat. Ez a szakmai terepgyakorlat nagyon hasznos volt a probléma megismerése szempontjából, mert szemmel láthatóvá váltak az addig csak tankönyvekből tanult dolgok. Majd tettünk egy sétát a községben és megcsodáltuk a zsinagógát. A délután folyamán elhagytuk Mádot és megérkeztünk Vizsolyba, ahol a helyi mézmúzeumban Molnár Gergő mesterméhész tartott előadást a méhészet és a klímaváltozás kapcsolatáról. Mint kiderült, a változások fenyegetik ezt az iparágat is, mert a méhek nehezen tudnak alkalmazkodni, valamint a virágzási időszak lerövidül vagy kitolódik. Sajnos az időjárás viszontagságai miatt nem tudtuk olyan tüzetesen megvizsgálni a Boldogkőváraljai várat, ahogy szerettük volna.

A csütörtöki nap szakmai szempontból igen fontos volt. Az iskola hátsó aulájában vegyes csoportokban dolgozva angol nyelvű prezentációkat készítettünk az előző két nap eseményei alapján. A projektmunka Dr. Mika János klimatológus professzor színvonalas előadásáig tartott, amelynek színhelye a hátsó aula volt. Előadásából rengeteg információval gazdagodtunk a klímaváltozás okairól, hatásairól és következményeiről. A munka a délután folyamán tovább zajlott. Végeztével lehetőséget adtunk vendégeinknek arra, hogy bepillantsanak az iskola társadalmi életébe azáltal, hogy meghívtuk őket a tollaslabda maratonira.

A pénteki nap volt az egész projekthét legfontosabb napja, mert ekkor tartottuk meg a szakmai konferenciát. Délben kezdődtek az előadások a már elkészített prezentációkból. Minden csapat jól teljesített, előadásaik színesek, lényegre törőek és érdekesek voltak.

A portugál diákok külön kémiai kísérlettel készültek azt prezentálva, miként változik az óceánok szén-dioxid megkötő képessége a felmelegedés hatására. A diákok után vendégelőadók vették át a mikrofont: Bihari Ákos a szőlészetről, Katherine Chapman a Tokaj-hegyaljai termelői piacról beszélt. Öt órától táncházat tartottunk a hátsó aulában, ahol vendégeink megismerkedhettek és elsajátíthatták a hagyományos magyar néptáncot. Később a portugál diákok zenés produkciót adtak elő a szüreti fesztiválon nem csekély közönség előtt, nagy sikert aratva.

Az utolsó nap a kollégium ebédlőjében egy játékos vetélkedőn folytatódott a csapatkovácsolás, melynek témája a környezetvédelem volt. Délután az a megtiszteltetés érte a projekt résztvevőit, hogy felvonulhattak a szüreti fesztiválon. Nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért és örülünk, hogy részt vehettünk ezen a kulturális eseményen.

Összességében ez a hét nagyon tanulságos volt; új dolgokat tanultunk, használtuk angol nyelvtudásunkat, más szemszögből láttuk vidékünket, ápoltuk a nemzetközi kapcsolatokat és új barátságokat kötöttünk.

Kovács Enikő 12. C